Oxfam en Rode Kruis Lanaken voorzien jonge kinderen in opvangcentrum van laptops

03/04/2020

Oxfam doneert laptops voor kwetsbare groepen die vergeten dreigen te worden zoals niet begeleide minderjarigen en asielzoekers. Ze focust daarmee op een andere doelgroep dan die van de Vlaamse overheid die via Digital For Youth laptops inzamelt voor middelbare scholieren. Het Rode Kruis haalde 45 laptops op bij Oxfam België, bestemd voor lagere school leerlingen in het opvancentrum van Lanaken. Hiermee gaan ze in op de oproep van de Koning Boudewijn Stichting.

Nu de scholen gesloten zijn krijgen leerlingen huiswerk mee, maar niet iedereen heeft een computer voor handen. Dankzij een schenking van NMBS, konden Oxfam en Het Rode Kruis de handen, figuurlijk, in elkaar slaan. Oxfam maakte de laptops gebruiksklaar voor het opvangcentrum in Lanaken waar het Rode Kruis families, alleenstaanden en niet-begeleide minderjarige vreemdelingen opvangt.

“We hadden maar vijf computers voor heel het centrum,” vertelt centrummanager Marc Broeders. “Doordat de scholen gesloten zijn krijgen de lagere school leerlingen nu veel digitaal huiswerk via Bingle. Dankzij deze schenking hebben we nu de capaciteit om hen daarbij te helpen.”

“Oxfam strijdt al jarenlang tegen ongelijkheid en armoede over heel de wereld. De coronacrisis treft vooral de meest kwetsbare gemeenschappen, ook bij ons. Met deze samenwerking willen we als Tweedehandsafdeling van Oxfam onze verantwoordelijkheid ook in België opnemen,” aldus Geert Kegel, directeur Tweedehandsafdeling Oxfam België.

Ook in Vlaanderen en Wallonië zal Oxfam een dergelijke samenwerking opzetten met het Rode Kruis en Mentor Escale, de Waalse evenknie van Minor NDako. Bedrijven kunnen laptops nog steeds schenken bij Oxfam België, die ze gebruiksklaar maakt.

Foto’s hier beschikbaar ©Tineke D'haese/OXFAM

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter