Oxfam en Rudi Vranckx brengen muziekinstrumenten naar Mosul, Irak

VRT-reporter Rudi Vranckx en muziekleraar Nabeel in een verwoeste muziekschool in Mosul, Irak.
30/09/2017

Rudi Vranckx riep Vlamingen op om muziekinstrumenten in te zamelen voor de verwoeste muziekschool van Nabeel Atraqchi in Mosul, Irak, en de reactie was massaal. Oxfam helpt het team van Rudi Vranckx om de instrumenten (hopelijk) vandaag op hun bestemming te krijgen.

‘Imagine’ tussen de ruïnes van Mosul

Oorlogsreporter Rudi Vranckx maakte in juni een reportage over Mosul maakte en botste daarbij tussen de vele ruïnes op Nabeel Atraqchi. De muziekschool van deze Syrische gitaarleraar is volledig in puin gelegd door IS-strijders. 

Nabeel kon slechts 2 gitaren redden, en hierop speelde hij voor de camera's het nummer Imagine van John Lennon, met zijn leerling Saef. Een pakkend stukje televisie, dat ook het journaal haalde. 

Honderden instrumenten ingezameld

Rudi Vranckx is nu in september teruggegaan naar Irak, en deed een emotionele oproep om “terug muziek in de straten van Mosoel te brengen”. Hij riep mensen op om instrumenten in te zamelen voor de muziekschool van Nabeel, en die oproep werd massaal en enthousiast beantwoord: er werden bijna 500 instrumenten ingezameld voor Mosul. 

Met een bevoorradingsvliegtuig van het Belgische leger neemt Rudi Vranckx op 30 september zelf een 50-tal instrumenten mee naar de Iraakse stad Erbil. Voor het verdere transport naar Mosul rekent het Vranckx-team ook op Oxfam. Want we zijn al sinds de jaren 90 actief in Irak.

Oxfam in Irak?

Oxfam werkt al in Irak sinds het einde van de Eerste Golfoorlog, begin jaren 90. We leverden tot 2008 vooral humanitaire hulp aan ontheemden in eigen land, hielpen conflictsituaties oplossen en hielpen om lokale ngo's in Irak sterker te maken. We hielpen ook mee om vrouwen bewust te maken van hun rechten en daar voor op te komen. 

Noodhulp tijdens het IS-regime

Toen IS in 2014 de macht greep, hebben we onze humanitaire programma’s in Irak opnieuw uitgebreid om mensen in de conflictgebieden Kirkuk, Diyala en Salahadin te voorzien van noodhulp. We steunen zowel intern ontheemde families als de gemeenschappen die deze mensen op de vlucht opvangen. Later hebben we de hulp nog uitgebreid naar een groter getroffen gebied. 

Sinds september 2016 hebben we al 656.696 mensen kunnen bereiken met deze 4 noodhulp-programma's: 

1. Water en sanitair

Met het WASH-programma (Water, Sanitation and Hygiene) zorgen we voor sanitair voor de getroffen mensen: we installeren opnieuw douches en toiletten, watertanks en systemen voor afvalbeheer in verwoeste en getroffen gebieden. 

Een meisje uit Mosul haalt water van een Oxfam-kraan in het vluchtelingenkamp Hamam Alil, Irak.

Een meisje uit Mosul haalt water van een Oxfam-kraan in het vluchtelingenkamp Hamam Alil, Irak. 

2. Opnieuw aan het werk

We bieden mensen training in landbouwtechnieken aan en geven beurzen aan families die een kleine onderneming willen opstarten. Zo kunnen de Irakezen zelf hun lokale gemeenschap opnieuw doen opbloeien en heropbouwen na het conflict. 

3. Warme kledij tegen de kou

Met non-food items helpen we mensen om de barre winters door te komen. We sturen winterkits op, met onder meer slaapzakken en warme kleding. We delen ook waardebonnen uit aan families, zodat ze zelf kunnen beslissen welke items ze aankopen.

4. Een politieke oplossing

We doen ook continu aan beleidsbeïnvloeding, samen met andere ngo’s. Want we moeten de diepere oorzaken van de conflicten in Irak aanpakken en mee zorgen voor duurzame oplossingen. Want noodhulp voor de getroffen bevolking is ontontbeerlijk, maar niet genoeg.