Oxfam lanceert wereldwijd actieplan tegen seksueel en ander wangedrag

16/02/2018

Oxfam kondigt een uitgebreid actieplan aan om beschermingsmechanismen sterker te maken in de hele organisatie en wantoestanden uit te roeien. Het actieplan is gisteren goedgekeurd door algemeen directeur Winnie Byanyima, en door de raad van bestuur van Oxfam. 

Winnie Byanyima: "Wat er in Haïti gebeurd is in 2011, is een ernstige smet op onze organisatie. Dit gaat ons jarenlang achtervolgen, en helaas terecht. We bieden onze excuses aan voor alles wat er gebeurd is. Maar dat is niet genoeg. Daarom lanceren we vandaag en grootschalig onderzoek, en een uitgebreid actieplan met maatregelen om wangedrag aan te pakken."

Lees hier het volledige actieplan

Een commissie van vooraanstaande vrouwenrechtendeskundigen gaat een uitgebreide evaluatie maken van de vroegere gang van zaken, het beleid en de organisatiecultuur van Oxfam. Deze comissie moet ook een antwoord vinden op de vraag of eerdere gevallen van seksueel wangedrag correct zijn behandeld. Deze commissie bestaat uit externe deskundigen en zal volledig onafhankelijk van Oxfam werken. 

Tegelijkertijd kondigt Oxfam een breed actieplan aan. Winnie Byanyima: "We willen systemen en procedures in heel onze organisatie sterker maken, om seksueel wangedrag, intimidatie en pesterijen tegen te gaan. Verder verdubbelen we voortaan het aantal mensen dat zich bezighoudt met de bescherming van de mensen die we helpen. En we zetten een nieuwe database op, die moet garanderen dat Oxfam alleen betrouwbare referenties geeft voor medewerkers en oud-medewerkers." 

Oxfam publiceert intern Haiti-onderzoek uit 2011

Oxfam Groot-Brittannië heeft in 2011 een intern onderzoek gevoerd naar het personeel dat betrokken was bij het wangedrag in Haïti. Oxfam heeft dit onderzoek nu publiekelijk vrijgegeven, op maandag 19 februari 2018. Daarbij hebben we er eerst voor gezorgd dat de identiteit van getuigen en andere onschuldige mensen beschermd zijn.

Raadpleeg hier het onderzoeksrapport

"We moeten lessen trekken uit het verleden"

Stefaan Declercq, algemeen secretaris van Oxfam-Solidariteit: "Op dit moment heb ik slechts 2 prioriteiten voor Oxfam: het blijven ondersteunen van de miljoenen kwetsbare mensen waarmee we wereldwijd werken, en lessen trekken uit fouten uit het verleden. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat dergelijk wangedrag en uitbuiting niet opnieuw gebeuren.”

Het actieplan van Oxfam omvat: 

  • de onafhankelijke commissie van deskundigen in vrouwenrechten, die een uitgebreid onderzoek gaat doen naar seksueel wangedrag, beschermingsbeleid, de verantwoording en de interne cultuur van de organisatie. De leden van de commissie krijgen toegang tot alle Oxfam-dossiers. Ze kunnen ook spreken met alle Oxfam-medewerkers, partnerorganisaties in de programmalanden en andere belanghebbenden. 
  • een nieuwe Oxfam-database van medewerkers die de bevoegdheid krijgen om referenties te geven over (oud-)medewerkers; dit moet helpen voorkomen dat valse, oneerlijke of onbetrouwbare referenties worden gegeven. Oxfam zal pas opnieuw referenties geven wanneer deze database in werking is. 
  • Extra budget en middelen om het beschermingsbeleid van Oxfam te verbeteren
    - Oxfam verdubbelt de komende weken het aantal mensen dat zich bezighoudt met bescherming (safeguarding).
    - Oxfam zal er 3x zoveel geld investeren in het beleid dat mensen beschermt en klachten opvolgt​.
    - er komt een nieuwe, onafhankelijke klokkenluiders-lijn (telefonisch) die volgende maand van start zal gaan.

We zijn vastbesloten om gerechtigheid te garanderen voor slachtoffers van seksueel wangedrag. En om ervoor te zorgen dat iedereen waar we mee werken, en ook onze medewerkers en vrijwilligers, wordt beschermd tegen seksueel wangedrag. Nu en in de toekomst.

Raadpleeg hier het actieplan van Oxfam met maatregelen tegen wangedrag

Land: