Oxfam maakt rapport over beschuldigingen van seksueel wangedrag in Haïti openbaar

19/02/2018
Oxfam publiceert vandaag haar definitieve interne rapport over de beschuldigingen van seksueel en ander wangedrag tijdens de humanitaire missie na de aardbeving in Haïti in 2010.
 
Oxfam publiceert dit rapport, geschreven in 2011, om zo transparant mogelijk te zijn over de beslissingen die tijdens het onderzoek genomen zijn en erkent de vertrouwensbreuk die de gebeurtenissen veroorzaakt hebben.
 

“Oxfam heeft een grote morele verantwoordelijkheid”


Stefaan Declercq van Oxfam-in-België:
 
“Oxfam heeft een grote morele verantwoordelijkheid voor de vrouwen in Haïti en moet daar onmiddellijk werk van maken. We plannen een ontmoeting met de regering van Haïti om ons te verontschuldigen voor onze fouten en te bespreken wat we nog meer kunnen doen. Het is van vitaal belang dat we opnieuw onderzoeken wat er is gebeurd en ervan leren.
 
De maatregelen die we hebben ingevoerd als gevolg van het onderzoek tonen dat de zaak vandaag anders zou worden afgehandeld. Maar het is duidelijk dat er nog veel meer moet worden gedaan. De acties die we nu ondernemen, waaronder een onafhankelijke beoordeling van onze organisatiecultuur en praktijken door vooraanstaande vrouwenrechtendeskundigen, zullen misbruik bij Oxfam uitroeien. Zo zullen we nog efficiënter te worden in onze missie om duurzame oplossingen voor armoede te creëren."

Wereldwijd actieplan tegen seksueel en ander wangedrag


Vorige week kondigde Oxfam een uitgebreid actieplan aan om beveiligingsmechanismen in de hele organisatie te versterken en misbruik tegen te gaan. Het pakket maatregelen omvat:
 
  • Een nieuwe, onafhankelijke commissie van prominente vrouwenrechten- en mensenrechtendeskundigen, die toegang krijgt tot alle Oxfam-dossiers. Ze kunnen ook spreken met alle Oxfam-medewerkers, partnerorganisaties in de programmalanden en andere belanghebbenden. De namen van de twee voorzitters worden spoedig bekend gemaakt.
 
  • Een nieuwe Oxfam-database van medewerkers die de bevoegdheid krijgen om referenties te geven over (oud-)medewerkers; dit moet helpen voorkomen dat valse, oneerlijke of onbetrouwbare referenties worden gegeven. Oxfam zal pas opnieuw referenties geven wanneer deze database in werking is. 
 
  • Extra budget en middelen om het beschermingsbeleid van Oxfam te verbeteren:
- Oxfam verdubbelt de komende weken het aantal mensen dat zich bezighoudt met bescherming (safeguarding).
- Oxfam zal er 3x zoveel geld (1 miljoen dollar) investeren in het beleid dat mensen beschermt en klachten opvolgt.
- Er komt een nieuwe, onafhankelijke klokkenluiderslijn (telefonisch) die volgende maand van start zal gaan.
 
  • Een engagement om de cultuur binnen Oxfam te verbeteren en zo ervoor te zorgen dat niemand wordt geconfronteerd met seksisme, discriminatie of misbruik, dat iedereen, vooral vrouwen, zich veilig voelt om zich uit te spreken, en iedereen duidelijk weet welk gedrag aanvaardbaar is of niet.
 

Noot aan de redactie

  • Het interne onderzoeksrapport
  • We hebben de namen en identificerende kenmerken geredigeerd om te voldoen aan de vereisten van eerlijk proces en vertrouwelijkheid, vereist door zowel de privacywetgeving als de aanbevolen VN-richtlijnen met betrekking tot seksuele uitbuiting en misbruik. Het volledige, niet-geredigeerde rapport is gedeeld met de Haïtiaanse ambassadeur in Londen en een exemplaar zal aan de Haïtiaanse regering worden gegeven tijdens een vergadering op maandagochtend (19 februari 2018). We hebben de relevante nationale autoriteiten geïnformeerd over de namen van de zeven mannen die betrokken zijn bij seksueel wangedrag.
 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter