Oxfam: “Méér bedrijven moeten rapporteren in méér landen”

12/04/2016

De Europese Commissie heeft alweer een kans gemist om een einde te maken aan belastingparadijzen. Dat zeggen Oxfam en andere ngo’s, in een reactie op het EU-voorstel over fiscale transparantie, dat vanmiddag op tafel kwam.

Bedrijven verplichten om voor elk land waar ze werken, publiek te maken hoeveel winst ze er boeken en hoeveel belastingen ze er betalen. Dat is de inzet van een nieuw initiatief van de EU-Commissie.

Maar in het voorstel dat vanmiddag op tafel werd gelegd, geldt die verplichting enkel voor bedrijven met een omzet van meer dan 750 miljoen euro, en enkel voor activiteiten in de EU-lidstaten en enkele belastingparadijzen buiten de EU. Volgens Oxfam, Tax Justice Network, Eurodad en ActionAid schiet dit voorstel net daarom tekort in de strijd tegen belastingparadijzen, zoals die door de Panama Papers, LuxLeaks of Offshoreleaks aan het licht werden gebracht.

Xavier Declercq, directeur beleidswerk bij Oxfam:

"De Europese Commissie erkent eindelijk dat transparantie over wie waar belastingen betaalt een belangrijk instrument is tegen belastingontwijking. Maar het voorstel dat vandaag op tafel ligt, gaat niet ver genoeg. Het lijkt erop dat de Europese Commissie vooral probeert om haar gezicht te redden na het schandaal van de Panama Papers, in plaats van het defecte belastingsysteem ook écht te herstellen.”

“Bedrijven zullen enkel moeten rapporteren over hun activiteiteit in EU-lidstaten en landen die volgens een arbitraire lijst als een belastingparadijs bestempeld worden. De Commissie hanteert momenteel zeer vage criteria om een land als een belastingparadijs te bestempelen en we verwachten dat EU-lidstaten het proces om een dergelijke lijst op te stellen nog gaan vertragen of moeilijk maken. Het zou veel eenvoudiger zijn om alle grote bedrijven te vragen om informatie publiek te maken over de landen waarin ze actief zijn.”

 
Notes

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter