Oxfam: Nepalese vrouwen leven in angst

24/07/2015
Drie maanden na de aardbeving, leven vrouwen in Nepal in angst voor geweld, door een gebrek aan privacy en veiligheid in de tijdelijke onderkomens. Dat blijkt uit onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Oxfam.
 
Oxfam heeft gesprekken gevoerd met meer dan 500 vrouwen in de zwaarst getroffen regio’s, Gorka en Dhading. Daaruit blijkt dat vrouwen en meisjes zich bedreigd voelen door fysiek en seksueel geweld in de overbevolkte tijdelijke onderkomens, met weinig privacy of stevige muren. Meerdere gezinnen leven er buiten onder een tentzeil of in bouwsels van metalen platen, met gedeelde toiletten en veel onbelichte hoeken. Door slechte toegang tot gezondheidszorg en schoon water lopen vooral zwangere vrouwen risico’s.
 
De situatie is vooral zorgelijk voor alleenstaande vrouwen – weduwen en gescheiden vrouwen – die vaak in hun dorpen geïsoleerd leven. Ze ontvangen weinig steun van de gemeenschap bij het puinruimen of de bouw van permanente onderkomens. Het is voor hen ook moeilijker een lening of compensatie te krijgen zonder de steun van een mannelijke borgsteller. In de 13 zwaarst getroffen districten van Nepal worden naar schatting 318.000 gezinnen door een vrouw geleid.
 
Cecilia Keizer, landendirecteur van Oxfam in Nepal, zegt: 
“Vrouwen leven in angst voor fysiek geweld in de tijdelijke onderkomens. Na twee enorme aardbevingen te hebben overleefd, maakt deze situatie hun trauma alleen maar erger. De veiligheid van vrouwen moet een topprioriteit zijn voor de overheid en hulporganisaties.”
Oxfam heeft op het platteland focusgroepen opgezet, om ervoor te zorgen dat vrouwen gehoord worden en centraal worden geplaatst in de herstelwerkzaamheden. Tot nu toe bestond de hulp uit hygiënespullen voor vrouwen, en de bouw van aparte toiletten voor vrouwen en meisjes. Oxfam zorgt ook voor psychologische opvang, en zendt radioprogramma’s uit met voorlichting over hygiëne, ter preventie van ziektes.
 
Sunita Tamang (niet haar echte naam), 35, uit het district Sindhupalchok, heeft twee jaar geleden haar man verloren. Bij de aardbeving verloor ze haar huis. “Wie bouwt een huis voor mij? Ik heb niemand. Mijn man is twee jaar geleden overleden. Ik heb geen geld om een huis te bouwen.” Oxfam en haar partners hebben een onderkomen gebouwd voor haar en haar twee zoontjes.
 
Lily Thapa, directeur van Oxfam-partner Women for Human Rights (WHR), zegt: 
“Met de technische en financiële steun van Oxfam, heeft WHR in 8 dorpen in 3 districten vrouwencentra gebouwd, die dienen als een plek waar vrouwen ervaringen over de risico’s kunnen delen en van elkaar leren. In dit project geeft WHR ook psychosociale steun en hulp in het bemachtigen van juridische documenten, zoals legitimatie en burgerschapcertificaten. We geven ook medische zorg en verwijzen vrouwen door, en wij zorgen ervoor dat zij kunnen deelnemen aan herstelprojecten waarmee zij wat geld kunnen verdienen.”
 
Extra
 
Zaterdag 25 juni is het drie maanden geleden dat een aardbeving Nepal trof, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. De regering van Nepal schat dat ruim 8 miljoen mensen zijn getroffen. Sindsdien is er op 12 mei een aardbeving van 7,3 geweest, met ruim 340 naschokken.
 
Oxfam werkt met 21 focusgroepen in twee van de ergst getroffen districten: Dhading en Gorkha. De focusgroep in Dhading telt 308 vrouwen en die in Gorkha 280.
 
Oxfam en haar partners in Nepal hebben essentiële hulp geleverd aan meer dan 320.000 mensen in 7 van der ergst getroffen districten. Het doel is om eind augustus 400.000 mensen te bereiken. Deze hulp omvat noodonderkomens, hygiënepakketten, schoon water, voedsel en sanitaire voorzieningen. Oxfam heeft meer dan 35,000 eenheden noodhulp en noodonderkomens aan mensen in Nepal geleverd.
 
Oxfam werkt al ruim 30 jaar in Nepal, aan het versterken van vrouwen om hun rechten op te eisen, hulp aan kleinschalige boeren die de gevolgen van klimaatverandering ondervinden, en levering van schoon water aan afgelegen gemeenschappen. De laatste jaren heeft Oxfam gemeenschappen geholpen zich voor te bereiden op aardbevingen, epidemieën, overstromingen en aardverschuivingen.
 
Wome for Human Rights (WHR) is een NGO die met alleenstaande vrouwen in Nepal werkt.
 
Interviews met Nederlandstalige Oxfam-medewerkers op het terrein mogelijk.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter