Oxfam-reactie op het artikel van The Times

09/02/2018

De Britse krant The Times publiceerde vanochtend een onderzoek naar seksueel wangedrag door Oxfam-medewerkers in Haiti, in de nasleep van de aardbeving in 2011. Het gaat om beschuldigingen ten aanzien van medewerkers in dienst van de Britse tak van Oxfam.

Oxfam neemt elk vermoeden van wangedrag bijzonder ernstig. Van zodra Oxfam op de hoogte werd gebracht van een reeks beschuldigingen – onder meer in verband met seksueel wangedrag – in Haiti in 2011, hebben we een intern onderzoek gelanceerd. Aangezien het ging om medewerkers van de Britse tak van Oxfam, is het onderzoek gevoerd door Oxfam UK, dat het onderzoek ook publiek bekend maakte door middel van persberichten op 5 augustus en 5 september 2011. De betrokken medewerkers werden geschorst in afwachting van de uitkomst van het onderzoek.

Een aantal beschuldigingen werden waar bevonden. Verschillende medewerkers werden bijgevolg ontslagen en anderen hebben zelf gekozen om Oxfam te verlaten terwijl het onderzoek nog liep. Oxfam UK informeerde haar bestuurders volledig over het onderzoek en de uitkomst ervan, net als de bevoegde Britse Charity Commission, het Britse Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking en institutionele donoren zoals de EU, WHO en verschillende VN-agentschappen.

De beschuldigingen van seksueel wangedrag werden onderzocht en in detail beschreven in het onderzoeksrapport, samen met de resultaten en geleerde lessen. De Britse Charity Commission bevestigde dat Oxfam de nodige maatregelen had genomen. 

Na het onderzoek heeft Oxfam UK een grondig evaluatie gedaan. Als gevolg daarvan werd een specifiek  Safeguarding Committee opgericht, net als een hotline voor klokkenluiders. Beiden waren onderdeel van een pakket aan maatregelen om te garanderen dat we al het mogelijke doen om misbruik te voorkomen en de manier waarop we mogelijke gevallen van misbruik onderzoeken, te verbeteren.

 

Perscontact
Annemie Vandeput
Hoofd Communicatie

0475 55 53 32

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter