Oxfam reactie op nieuw FAO honger rapport

13/07/2020

De VN publiceerde vanmiddag een nieuw rapport over voedselzekerheid en voeding in de wereld, waarin wordt benadrukt dat 60 miljoen mensen meer honger hebben dan vijf jaar geleden, en dat drie miljard mannen, vrouwen en kinderen - meer dan een derde van de mensheid - zich niet genoeg gezond voedsel kunnen veroorloven om te eten. Als reactie hierop zei Rashmi Mistry, hoofd van Oxfam’s campagne rond voedselsystemen:

 

"Dit VN-rapport is zeer alarmerend. Het laat zien dat ons wereldwijde voedselsysteem uit zijn voegen barst. Miljarden mensen betalen de prijs voor decennia van politieke mislukking en het coronavirus is nu toe te voegen aan deze giftige mix."

 

"Regeringen moeten de COVID-19 oproep van de VN volledig financieren en de schulden van lage-inkomenslanden kwijtschelden om middelen vrij te maken die nodig zijn om de hongersnood in verband met de pandemie aan te pakken.”

 

"Regeringen moeten ook eerlijker, sterker en duurzamer manieren creëren om mensen te voeden. Dit betekent dat de behoeften van kleinschalige voedselproducenten en arbeiders voorrang moeten krijgen op de winsten van grote agro-voedselbedrijven, dat de klimaatcrisis moet worden aangepakt en dat alle arbeiders een leefbaar loon moeten krijgen". 

 

Noot voor de redactie

 

Het VN-rapport 2020 over de toestand van de voedselzekerheid en de voeding in de wereld werd om 16u gepubliceerd. Meer details zijn beschikbaar bij de Voedsel- en Landbouworganisatie.

 

Oxfam’s media brief, The Hunger Virus, dat vorige week werd gepubliceerd, onthult hoe het coronavirus de honger in de wereld aanwakkert. Het beschrijft wat regeringen moeten doen om eerlijker, veerkrachtiger en duurzame voedselsystemen op te bouwen in het kielzog van de pandemie.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter