Oxfam Tweedehandswinkels verkochten dubbel zoveel ICT-materiaal sinds ze terug open zijn

23/06/2020

18 mei gingen de Oxfam Tweedehandswinkels terug open, in die eerste maand verkochten ze dubbel zoveel ICT-materiaal als gemiddeld. 32% van de omzet van de winkels kwam nu uit de verkoop van ICT-materiaal, tegenover de gewoonlijke 15%.

Doorgaans is tweedehandskledij het meest verkochte product in de Oxfam tweedehandswinkels. De verkoop van textiel is goed voor 47% van de inkomsten, gevolgd door boeken en ICT-materiaal die respectievelijk 19 en15% van het aandeel uitmaken. Maar in de eerste weken sinds de heropening van de winkels na de lockdown merkt Oxfam België een verdubbeling van de vraag naar computers en toebehoren. 

Ook al komen er in totaal de helft minder klanten langs dan anders, de aanwezige klanten lijken vooral op zoek naar naar laptops, beeldschermen en accessoires. “Tijdens de lockdown hebben meer scholen en bedrijven de digitale omschakeling gemaakt. Nu onze tweedehandswinkels terug open zijn, merken we dat mensen hier de benodigdheden komen zoeken om thuis aan de slag te kunnen,” aldus Fred van Hauteghem, adjunct-directeur Tweedehandsafdeling Oxfam België. 

De digitale kloof werd echter zichtbaarder tijdens de lockdown: niet alle leerlingen hadden thuis de mogelijkheid om schoolwerk op een computer te doen. Daarom sloeg Oxfam België de handen in elkaar met organisaties zoals Molengeek, Mentor Escale, het Rode Kruis of plaatselijke OCMW’s om kwetsbare doelgroepen zoals niet begeleide minderjarige vluchtelingen in Wallonië of kansarme gezinnen in Brussel een computer en de nodige ondersteuning te bieden. Zo verdeelde Oxfam België in totaal meer dan 250 computers. 

Oxfam strijdt al jarenlang tegen ongelijkheid en armoede over heel de wereld. De coronacrisis treft vooral de meest kwetsbare gemeenschappen, ook bij ons. Met deze samenwerking wil Oxfam via haar tweedehandswerking ook haar verantwoordelijkheid in België opnemen. 

Noot voor de redactie:

Foto’s hier beschikbaar ©Tineke D'haese/OXFAM 

Over Oxfam-tweedehandswinkels

  • Oxfam België heeft 37 tweedehandswinkels in België: 9 winkels in Brussel, 14 in Wallonië en 14 in Vlaanderen waarvan 2 winkels in Antwerpen, 2 in Gent en 1 in Wilrijk, Mechelen, Leuven, Genk, Brugge, Knokke, Oostende, Kortrijk, Roeselare, Knokke-Heist 
  • De eerste Oxfam-tweedehandswinkel opende 55 jaar geleden in Brussel. 
  • In 2018 verkochten alle winkels samen 1,5 miljoen producten. Van de 37 winkels verkopen er 32 textiel, 21 informatica, 37 boeken, 28 brocante en 6 fairtrade. Oude laptops kunnen nog steeds geschonken worden in de tweedehandswinkels. 
  • De Oxfam-tweedehandswinkels tellen 125 medewerkers en krijgen de steun van 1.150 vrijwilligers. Oxfam België blijft wel op zoek naar nieuwe vrijwilligers. 
  • Meer informatie over Oxfam België en haar tweedehandsactiviteiten: www.oxfamsol.be/nl/tweedehands-winkelen
  • Oxfam bereikte met haar Covid-19 respons tot nu toe 4,5 miljoen mensen verspreid over 60 landen en plant 14 miljoen mensen in totaal te bereiken door 100 miljoen $ op te halen.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter