Oxfam veroordeelt totale blokkade in Jemen

08/11/2017

Oxfam en 17 andere humanitaire organisaties zijn zeer bezorgd over de beslissing van de Arabische Coalitie onder leiding van Saudi-Arabië om Jemen tijdelijk af te sluiten. Zij vragen meer duidelijkheid over hoe lang deze blokkade zal duren en eisen maatregelen om humanitaire hulp toe te laten in het land.

Op maandag besloot de Arabische Coalitie tot een tijdelijke sluiting van elke toegang tot Jemen via land, zee en lucht. De impact van de blokkade toonde zich onmiddellijk. In minder dan één dag stegen brandstofprijzen aanzienlijk, in sommige districten tot 60%. De sluiting bevriest alle levensreddende medische voorraden, met een impact op honderdduizenden mensen.

Ook de voedselimport wordt zwaar getroffen. Minstens 1200 ton voedsel- en medische voorraden van de VN voor Jemen staat momenteel vast in Djibouti. De beperking van import en de stijging van voedselprijzen zullen de al extreme voedselcrisis en ondervoeding van Jemenitische kinderen alleen maar versterken.

Het is niet duidelijk hoe lang deze sluiting zal duren en hoe humanitaire hulp alsnog verzekerd kan worden.

“We dringen erop aan dat de Coalitie onmiddellijk meer duidelijkheid voorziet over de genomen maatregelen en dat zij garandeert dat deze geen impact zullen hebben op humanitaire toegang,” zegt Catherine De Bock, humanitair beleidsmedewerker bij Oxfam Solidariteit. “Elk uur vertraging bij het leveren van humanitaire hulp in één van de grootste humanitaire crisissen van dit moment is onaanvaardbaar.”

Ongeziene cholera-epidemie

Vorige maand berichtte Oxfam al dat de omvang van de huidige cholera-epidemie in Jemen ongezien is. Momenteel werden al 910.996 gevallen van de ziekte vastgesteld. De epidemie is een direct gevolg van conflict, enorme hongersnood en diepgewortelde armoede. Meer dan de helft van de ziekenhuizen werd vernield of blijft beperkt operationeel achter. Hongersnood bedreigt minstens zeven miljoen inwoners. Meer dan 20 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig.

Perscontact:

Leen Speetjens

0484 10 17 87

 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter