DDMC

District Disaster Management Committees (DDMC) Kasi en Hom

Wie?

Lokale overheidsorganisaties, verantwoordelijk voor rampenbeheer.

Wat?

De Laotiaanse landbouw en veeteelt zijn extreem gevoelig voor natuurrampen. De DDMC’s zijn de lokale afdelingen van het nationale bureau dat  de risico’s, verbonden aan natuurrampen, moet verminderen. Ze voeren het regeringsbeleid in de regio’s uit.

Oxfam?

Oxfam-Solidariteit ondersteunt de DDMC’s van de districten Kasi en Hom, die de weerbaarheid van zo’n 23 dorpen in de regio tegen natuurrampen willen vergroten. Het project wordt medegefinancierd door het Agentschap voor Humanitaire Hulp van de Europese Commissie.

Praktische informatie

Land: 
Hoofdzetel: 
Districten Kasi en Hom
Opgericht in: 
1999
Partner sinds: 
2010
 • Khongsy, Lenthong en Lounny (van links naar rechts) zitten op elkaar gepropt in de kleine leslokaaltjes van de bouwvallige dorpsschool van Nathen, Laos. De school is opgebouwd van wrakhout dat overbleef nadat de vorige school was overstroomd. Met steun van Oxfam en partner DDMC krijgen meer dan 1200 kinderen in Laos les over de gevaren van het stijgende water, zodat ze zich beter kunnen voorbereiden. Hier zingen de kinderen een liedje over droogte en overstroming. Lounny: "’Als het regent, komt het water, waarschuwt de dorpsleider, moeten we vluchten,…’ -  ik ken het liedje al van buiten!”

  Lees meer over
  Laos
  Rampen en conflicten
  DDMC
 • Inwoners van Huameuang, Laos, dragen planken aan voor de nieuwe brug. Het dorp telt 631 mensen; 80% van hen is voor hun inkomen afhankelijk van de akkers aan de andere kant van de rivier. Tot voor kort was een bamboe-bruggetje de enige verbinding. Bij elke overstroming vielen er slachtoffers. Met steun van Oxfam hebben de inwoners nu een nieuwe brug gebouwd. De dorpelingen kapten hout en leverden de nodige arbeid; Oxfam en haar partner DDMC leverden kabels en andere materialen, samen met een ingenieur om de werken op te volgen. De inwoners kunnen nu eindelijk veilig naar hun akkers.

  Lees meer over
  Laos
  Rampen en conflicten
  DDMC
 • Dat Nathen regelmatig onder water staat, zie je meteen aan de houten steunpijlers van de paalwoningen, die minutieus met golfplaten bekleed zijn om ze te beschermen tegen vocht. Mevrouw Bouasy (53) toont trots haar gezinsrampenplan, waarop alles staat wat moet gebeuren vóór, tijdens en na de overstromingen. Het rampenplan is een initiatief van Oxfam en partner DDMC. “Hier staat bijvoorbeeld dat je reserve rijstscheuten apart moet bewaren. Dat hebben we gedaan en na de laatste overstroming hebben we die opnieuw geplant. Op die manier zijn we tenminste niet onze hele oogst kwijt.”

  Lees meer over
  Laos
  Rampen en conflicten
  DDMC

Nieuws en Updates

Persberichten

Er zijn geen persberichten.