Persreactie: Belgische belastingdeals wettelijk verklaard door het Europees Gerechtshof

14/02/2019
 
Vandaag heeft het Europees Hof van Justitie de befaamde rulings, belastingafspraken tussen de Belgische regering en multinationals, wettelijk verklaard. De beslissing van het Europees Hof toont nogmaals aan in welke mate het internationaal belastingsysteem ontoereikend is en moet veranderd worden, zegt Oxfam.
 
Reactie van Johan Langerock, expert in fiscaal beleid bij Oxfam:
 
“Dat is een zware slag voor de Europese Commissie in haar strijd tegen de agressieve fiscale praktijken van multinationals in een aantal lidstaten. Dit is een nieuw alarmsignaal voor politici in de EU en de lidstaten. Het wordt dringend tijd om ons belastingsysteem fundamenteel te veranderen want binnen het huidige kader worden zulke schadelijke fiscale praktijken als wettig verklaard. Dat is onhoudbaar op lange termijn. Als grote bedrijven erin slagen om geen eerlijke belastingen te betalen, dan zijn hospitalen en scholen binnen de EU en in ontwikkelingslanden daar de dupe van.”
 
"Sommige EU-lidstaten behoren nog steeds tot de belangrijkste belastingparadijzen ter wereld. De lidstaten blijven weerstand bieden aan cruciale maatregelen voor belastingtransparantie.”
 
"Regeringen moeten stoppen met het aanbieden van deze zogenaamde ‘sweetheart deals’ aan grote bedrijven. Burgers vragen steeds meer naar fiscale rechtvaardigheid en transparantie, bijvoorbeeld door bedrijven te verplichten publiek te maken waar ze winsten boeken en waar ze belastingen betalen.”
Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter