Publicaties

We publiceren 4 keer per jaar ons eigen Oxfam Magazine. Daarin ontdek je wat ons drijft en waar wij voor strijden. In ons Jaarverslag vind je een overzicht van onze belangrijkste acties en resultaten van het afgelopen jaar. We brengen ook regelmatig rapporten uit waarin we specifieke thema’s die gelinkt zijn aan ons werk onderzoeken en uitspitten.

Cover jaarverslag Oxfam BE 2022 NL
Jaarverslag 2022

Wat deed Oxfam in 2022?

In 2022 bereikte Oxfam wereldwijd 15,6 miljoen mensen waarvan 47% vrouwen en meisjes. We gaven 31 miljoen euro uit aan onze programma’s wereldwijd en ondernamen humanitaire acties in 14 landen. Bovendien verkochten we fairtrade producten uit 19 landen. In ons jaarverslag krijg je een uitgebreid verslag van al onze activiteiten van het afgelopen jaar.

Resultaten (34)

Welk handels- en belastingbeleid is nodig voor een duurzame ontwikkeling van lokale waardeketens voor melk in West-Afrika?

Het rapport "What trade and tax policies are needed to ensure the sustainable development of local milk value chains in West Africa?" laat zien dat door subsidies van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en het ontbreken van marktregulerende mechanismen sinds het verdwijnen van de melkquota in 2015, Europese zuivelproducten gedumpt worden op de West-Afrikaanse markten. De geimporteerde ‘melk’ wordt er verkocht tegen prijzen die 30 tot 50% lager liggen dan die van lokale zuivere melk.

Het rapport stelt vast dat het handelsbeleid en de handelsovereenkomsten de markten in onder andere Senegal, Nigeria en Burkina Faso destabiliseren en een impact hebben op de economie, de voedselzekerheid en de doelstellingen van duurzame ontwikkeling.

Inequality Inc.

Het jaarlijkse ongelijkheidsrapport van Oxfam, "Inequality Inc.", dat samen met het World Economic Forum in Davos is gepubliceerd, onthult dat de rijkdom van de vijf rijkste mannen ter wereld sinds 2020 meer dan verdubbeld is, terwijl vijf miljard mensen armer zijn geworden. De razendsnelle stijging van extreme rijkdom is de afgelopen drie jaar geconsolideerd, terwijl het armoedeniveau in de wereld nog steeds hetzelfde is als voor de pandemie.

Oxfam Magazine Nr. 8

Oxfam Magazine 8 gaat dieper in op de verschrikkelijke toestand in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Hoe is het zover kunnen komen en wat doet Oxfam? Het magazine brengt ook het verhaal van een innovatief Oxfam-project om voedselonzekerheid in Nepal te bestrijden.

Climate Equality: A Planet for the 99%

De rijkste 1 procent van de wereldbevolking produceerde in 2019 evenveel koolstofvervuiling als de vijf miljard mensen die de armste twee derde van de mensheid vormen, onthult een nieuw Oxfam-rapport. Het rapport komt aan de vooravond van de VN-klimaattop in Dubai, temidden van de groeiende vrees dat de doelstelling van 1,5°C om de stijgende temperaturen te beperken steeds onhaalbaarder lijkt. 
Davos 2023

Oxfam Magazine Nr. 7

In Oxfam Magazine nummer 7 tonen we de impact van onze Bite to Fight chocolade op het leven en de toekomst van cacaoboer.inn.en in Ivoorkust, geven we verslag uit over onze humanitaire acties in Turkije en Syrië na de aardbevingen en beschrijven we op welke manier onze Palestijnse partner Al Reef maftoulcosucous produceert op de Westelijke Jordaanoever. Belangrijk: het magazine ging in druk voor de vijandelijkheden in Israël, Gaza en in Bezet Palestijns Gebied op de Westelijke Jordaanoever losbarstten.

Oxfam Magazine Nr. 6

In het zesde nummer van Oxfam Magazine leggen we het falend klimaatbeleid van de grote Belgische bedrijven bloot, benadrukken we de centrale rol van vrouwen in de landbouw in Sierra Leone en tonen we hoe tweedehands de druk op het klimaat verlaagt.
Oxfam Magazine

Jaarverslag 2022

In 2022 bereikte Oxfam wereldwijd 15,6 miljoen mensen waarvan 47% vrouwen en meisjes. We gaven 31 miljoen euro uit aan onze programma’s wereldwijd en ondernamen humanitaire acties in 14 landen. Bovendien verkochten we fairtrade producten uit 19 landen. In ons jaarverslag krijg je een uitgebreid verslag van al onze activiteiten van het afgelopen jaar.
Cover rapport annuel 2022 Oxfam BE FR

Het onrechtvaardige klimaatmodel van de grote Belgische bedrijven

De gemiddelde koolstofvoetafdruk van de grote BEL20 bedrijven bedraagt 20,84 miljoen ton CO2 per jaar Dit komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van de armste 34% in België, d.w.z. 3,87 miljoen mensen, zo toont Oxfam aan in een nieuw rapport vandaag. Vier bedrijven overtreffen dit gemiddelde: KBC, AB INBEV, Umicore en Solvay. Toch zijn er manieren om de investeringen te financieren die nodig zijn om een ambitieuze vermindering van de CO2-uitstoot te realiseren. Tussen 2016 en 2021 betaalden de BEL20-bedrijven immers meer dan €47,5 miljard aan dividenden uit aan hun aandeelhouders, of 70% van hun winst.

Rechts