Reactie Oxfam op bespreking vennootschapsbelasting

20/12/2017

Vannacht besprak de Commissie van Financiën de hervorming van de vennootschapsbelasting. De regeringspartijen kozen voor een zwakke implementatie van de Europese anti-ontwijkingsrichtlijn (de anti-tax avoidance directive).

De Europese anti-ontwijkingsrichtlijn verplicht Europese lidstaten, zoals België, om maatregelen in te voeren tegen belastingontwijking. De regeringspartijen kiezen, in tegenstelling tot 15 andere lidstaten op het continent, om zwakke maatregelen in te voeren tegen het parkeren van winsten in belastingparadijzen.

Maaike Vanmeerhaeghe, fiscaal expert Oxfam:

 “Na de recente Paradise Papers beloofden meerderheidspartijen opnieuw om sterke maatregelen te nemen tegen belastingontwijking. Maar die beloftes worden niet omgezet in daden. Het is onaanvaardbaar dat België, in tegenstelling tot andere Europese lidstaten, niet kiest voor een ambitieuze aanpak van internationale belastingontwijking.”

“De meerderheidspartijen willen de belastingen voor multinationals verlagen, maar doen weinig tot niets aan de belastingontwijking door diezelfde multinationals.”

“Zowel Europese landen als ontwikkelingslanden verliezen jaarlijks miljarden door internationale belastingontwijking. Het is hallucinant dat Belgische regeringspartijen de strijd tegen belastingontwijking nog steeds niet serieus nemen.”

Noot aan de redactie

  • Een van de maatregelen die in het kader van de anti-ontwijkingsrichtlijn voorlag was de invoering van CFC-regels (Controlled Foreign Company Rules). Dat zijn maatregelen tegen het parkeren van winsten in belastingparadijzen door multinationals. Als CFC-regels op een ambitieuze manier ingevoerd worden, kunnen ze zowel winstverschuivingen uit België als ontwikkelingslanden tegengaan.
  • België en het Verenigd Koninkrijk zijn tot nu toe de enige EU-landen die voor zwakke CFC-regels kiezen. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU echter in 2019. 15 Europese lidstaten kiezen al voor sterke CFC-regels.
  • Er lagen vannacht twee amendementen op tafel om alsnog sterke CFC-regels in te voeren, maar de amendementen werden geblokkeerd door de regeringspartijen. Er werd vannacht al gestemd over de aparte amendementen, maar de uiteindelijke stemming over de hervorming van de vennootschapsbelasting werd uitgesteld.
Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter