Oxfam reactie op nieuw IPC rapport Tigray

22/07/2021

In reactie op het nieuwe rapport van de IPC Famine Review Committee zei Emily Farr, Oxfam's Emergency Food Security and Vulnerable Livelihoods Advisor:

"Het IPC-rapport van onafhankelijke deskundigen op het gebied van voedselzekerheid bevestigt vandaag onze vrees dat 400.000 mensen in Tigray, Ethiopië, nu rampzalige honger lijden. De toekomstverwachtingen in het rapport zijn nog grimmiger en voorspellen dat er een groot risico op hongersnood bestaat.”

"Boeren hadden de gewassen moeten planten die ze nodig hebben om te eten en te verkopen, maar velen moesten hun land ontvluchten, en anderen die bleven, konden niet planten omdat ze niet bij hun akkers konden of geen zaaigoed hadden. Dit komt zelfs na het eenzijdige staakt-het-vuren, dat niet werd nageleefd zoals verwacht. Degenen die de markten kunnen bereiken, hebben het moeilijk om essentiële goederen te kopen, aangezien voedsel en materiaal de conflictzones niet kunnen binnenkomen. Dit zal de cyclus van honger en de behoefte aan hulp alleen maar verergeren en verlengen. Mensen die uit hun huizen zijn verdreven, hebben niet genoeg voedsel, schoon water of toegang tot sanitaire voorzieningen - en de verspreiding van ziekten komt bovenop de ondervoeding, wat een extra grote bedreiging vormt.”

"Dit komt op een moment dat Oxfam en andere humanitaire hulpverleners worstelen om de mensen in dringende nood te bereiken en nadat een aantal humanitaire hulpverleners al zijn aangevallen en gedood. Deze week nog werd een hulpkonvooi met materiaal voor de VN en Oxfam aangevallen door onbekende troepen en als gevolg daarvan is het vervoer van humanitaire hulp opgeschort.”

"Er voltrekt zich een ware catastrofe voor onze ogen. De bevolking van Ethiopië doet alles wat ze kan om zichzelf en elkaar te helpen overleven, maar heeft toegang nodig tot essentiële hulpbronnen zoals voedsel, schoon water, veilig onderdak en geld, en moet weer landbouw kunnen bedrijven en hoop hebben dat ze hun gewassen in vrede kunnen oogsten. Oxfam roept alle partijen op het internationaal recht te respecteren, burgers te beschermen en ervoor te zorgen dat zij in veiligheid toegang hebben tot humanitaire hulp."

Oxfam België zette een noodfonds op voor Ethiopië.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter