Rijkste 1 procent kaapt 82 procent van toegenomen rijkdom in 2017

22/01/2018

82% van de nieuw gecreëerde rijkdom in 2017 ging naar de rijkste 1% op de planeet, terwijl de armste 3.7 miljard mensen hun gezamenlijke rijkdom niet zagen toenemen. Dat zegt Oxfam vandaag in een nieuw rapport, dat gelanceerd werd aan de vooravond van het Wereld Economisch Forum in Davos.

Het Oxfam-rapport Reward Work, Not Wealth’ toont hoe het vermogen van de allerrijksten duizelingwekkende proporties aanneemt. Tussen maart 2016 en maart 2017 kwam er elke twee dagen een miljardair bij – er zijn nu 2.043 dollarmiljardairs in de wereld. Het voorbije jaar zagen miljardairs hun vermogen stijgen met 762 miljard dollar. Dat is voldoende om de extreme armoede in de wereld 7 keer uit te roeien.

Extreme rijkdom versus hongerlonen

Het vermogen van miljardairs groeide de voorbije jaren veel sneller dan de lonen van werknemers. Sinds 2010 zagen miljardairs hun vermogen jaarlijks stijgen met 13% per jaar. Dat is zes keer sneller dan de groei van de lonen van werknemers, die jaarlijks gemiddeld slechts met 2% stegen. 

De opstapeling van extreme rijkdom aan de top gaat ten koste van gewone mensen, die soms met hongerlonen moeten overleven. Zo zou het 2,2 miljard dollar per jaar kosten om de lonen van alle 2,5 miljoen Vietnamese textielarbeid(st)ers leefbaar te maken. Dat is een derde van het bedrag dat aandeelhouders van de 5 grootste kledingbedrijven in 2016 opstreken.

Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker ongelijkheid bij Oxfam: “De toename van het aantal miljardairs is geen teken van een bloeiende economie, maar van een systeem dat faalt. Om de winst voor aandeelhouders te vergroten, drukken multinationals lonen en ontwijken ze belastingen. De mensen die onze kleren maken, onze smartphones samenstellen en ons voedsel kweken, worden uitgebuit om zo goedkoop mogelijk producten op de markt te brengen.”

Vrouwen vaker de dupe van het economisch systeem

Vrouwen zijn vaker dan mannen de dupe van het globaal economisch systeem. Als de huidige trends zich verderzetten, zal het nog 217 jaar duren eer vrouwen evenveel kansen zullen krijgen als mannen. Vrouwen hebben vaak de slechts betaalde jobs en voeren het leeuwendeel van de onbetaalde zorg uit.

De extreme ongelijkheidscrisis wordt vergroot door de massale belastingontwijking, zowel door superrijken als multinationals. Hierdoor lopen ontwikkelingslanden jaarlijks 170 miljard dollar mis aan belastinginkomsten. De 1% rijksten ontwijken alleen al naar schatting 200 miljard dollar per jaar aan belastingen. Die inkomsten zijn nodig om onderwijs, gezondheidszorg en sociale bescherming te financieren.

2 op 3 mensen willen ongelijkheid dringend aanpakken

Uit een wereldwijde enquête van Oxfam blijkt dat een grote meerderheid vindt dat de kloof tussen arm en rijk te groot is in hun land. Van de 70.000 respondenten uit 10 verschillende landen zei bijna twee derde dat de kloof tussen arm en rijk dringend aangepakt moet worden.

Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker ongelijkheid bij Oxfam: “Wereldwijd vragen mensen om verandering. Ze willen dat arbeiders een leefbaar loon krijgen en multinationals en superrijken hun eerlijk deel van de belastingen betalen. Ze eisen gelijke rechten voor vrouwen en een beperking van de macht en rijkdom die nu in handen van enkelen is. Ze willen actie zien, en wel nu.”

Oxfam roept overheden wereldwijd op om extreme ongelijkheid tegen te gaan, door minimumlonen in te voeren die een waardig leven voor arbeiders mogelijk maken, genderongelijkheid tegen te gaan en te strijden tegen internationale belastingontwijking. In België roept Oxfam op om haar petitie voor eerlijke belastingen en fiscale transparantie te tekenen.

Noot aan de redactie:

  • Het rapport ‘Reward Work, Not Wealth’ en de bijhorende methodologie is hier te vinden.
  • Beleidsmedewerker Maaike Vanmeerhaeghe is beschikbaar voor interviews en toelichting bij deze cijfers.
  • De rijkste 1% Belgen bezit 17,5% van het vermogen in België. De rijkste 10% Belgen bezitten 47% van het vermogen in België. De armste 50% Belgen bezitten samen slechts 9,5% van het vermogen in België. De rijkste 1% Belgen inden in 2017 21% van de toegenomen rijkdom, terwijl de 50% armste Belgen slechts 9% kregen.

 

 

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter