Riskante ebola-politiek in Sierra Leone

ebola
16/12/2014

Het West-Afrikaanse land Sierra Leone zet zijn burgers in quarantaine om ebola te bestrijden, maar doet dat op een slechte manier. Daardoor lopen mensen net meer risico om ebola op te lopen, en zien mensen en gemeenschappen onnodig af.

Om de verspreiding van het ebola-virus tegen te gaan, kan een quarantaine een efficiënt laatste redmiddel zijn. In Sierra Leone zijn nu 6 op de 14 districten getroffen door quarantaine-maatregelen. Maar je kan alleen maar vaststellen dat veel van deze gemeenschappen in quarantaine geen toegang meer hebben tot levensmiddelen en gezondheidszorgen.

  • Op sommige plaatsen waar Oxfam actief is, moeten wel 500 mensen gebruik maken van één enkel openbaar, geïmproviseerd toilet.
  • Oxfam verdeelt hygiënekits in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, aan mensen in de quarantainegebieden. De mensen daar melden dat ze te weinig voedsel en drinkwater hebben, en ook geen behandeling tegen symptomen van ebola.

"Ze wijzen ons af"

“Het is echt heel moeilijk om in quarantainegebied te wonen”, vertelt Patrick Kamara (43), die met zijn gezin in Susan's Bay, Freetown, woont. “Vroeger ging ik te voet naar mijn werk. Onderweg haalde ik eten voor mijn familie. Maar nu we in quarantaine zijn, is dat moeilijk. We hebben thuis geen water meer om te drinken. We hebben geen voorraad meer. Als we iets willen kopen, wijzen ze ons geld af. Ze zeggen dat het ebola-geld is. Wij zijn de ebola-mensen. Ze proberen om ons te stigmatiseren, dat is niet juist.”

In deze zones hebben gezinnen geen andere keuze dan de quarantaineregels overtreden. Ze verlaten het quarantainegebied om zich te voorzien van voedsel, water en essentiële diensten zoals gezondheidszorg. Dat vergroot het risico dat de inspanningen om ebola in te dijken teniet worden gedaan.

Laatste redmiddel

“Quarantaine moet echt een laatste redmiddel zijn”, betreurt Thynn Thynn Hlaing, Oxfam-landendirectrice in Sierra Leone. “Mensen hebben rechten en alles moet erop gericht zijn die rechten in stand te houden. We vrezen voor de effecten van dit soort quarantaine. Dit zet andere gemeenschappen aan om besmettingen en overlijdens te onderrapporteren, of om ebola-slachtoffers thuis te verzorgen, om quarantaine te vermijden. Maar dat wakkert de verspreiding net aan.”

Voldoende middelen

Het ebola-bestrijdingscentrum van Sierra Leone heeft onlangs nieuwe voorschriften vastgelegd voor de quarantaines. Maar dat initiatief is gedoemd om te mislukken als het niet goed gecoördineerd wordt en als de Verenigde Naties (VN) en andere internationale organisaties niet over voldoende middelen om de mensen te helpen.

De regering van Sierra Leone en de VN moeten in hun quarantaine-procedures aandacht hebben voor de fundamentele behoeften van de getroffen mensen.
 

Noodhulp: