#SayEnough tegen geweld op vrouwen

25/11/2016

Oxfam lanceert vandaag een internationale campagne tegen geweld op vrouwen. Omdat het de Internationale Dag van Geweld tegen Vrouwen is, maar vooral omdat genoeg genoeg is.

Say Enough to Violence. Samen kunnen we een einde maken aan geweld tegen vrouwen en meisjes. Dat is de boodschap van deze nieuwe Oxfam-campagne, die in meer dan 30 landen van start gaat (waaronder Indonesië, India, Zambia, Marokko, Guatemala).

Deze mensen zeggen genoeg

Geweld is de meest extreme vorm van discriminatie tussen mannen en vrouwen. En geweld tegen vrouwen kent geen landsgrenzen of culturele grenzen, je vindt het overal terug:

  • 1 vrouw op de 3 wordt op een bepaald moment in haar leven slachtoffer van geweld;
  • meer dan 700 miljoen vrouwen zijn in hun kindertijd uitgehuwelijkt;
  • 200 miljoen vrouwen en meisjes hebben genitale verminking moeten ondergaan;
  • 30% van alle vrouwen is slachtoffer van huiselijk geweld.

Gedrag moet veranderen

De #SayEnough-campagne roept iedereen op om iets te veranderen: politici, maar ook gewone mensen zoals jij en ik. Want geweld tegen vrouwen zit ook in gevaarlijke vooroordelen; in gewone mensen die onterecht vinden dat mannen meer waard zijn dan vrouwen.

Vooroordelen kan je tegengaan en dat is wat we doen. We helpen mensen en hun gemeenschap om de oorzaken van geweld tegen vrouwen te herkennen. We helpen hen om sterker in hun schoenen te staan en nee te zeggen bij problematisch gedrag tegenover vrouwen.

Wetten en rechten voor vrouwen

Oxfam steunt ook organisaties en bewegingen voor vrouwenrechten in hun werk. Zij ontwikkelen wetten en beleid die een eind kunnen maken aan geweld tegen vrouwen, en helpen om die af te dwingen. En dat is nodig.

“Mijn man verplichtte mij om te scheiden, omdat ik niet aanvaardde dat hij een tweede vrouw nam”, vertelt Saïda* aan Oxfam. “Geweld tegen vrouwen neemt in Marokko veel vormen aan: fysiek, psychologisch, economisch en zelfs juridisch, zeker bij een scheiding. Ik moest mijn huis uit. De advocaat noch de rechter hebben me geholpen. Ondanks de wetten verandert de mentaliteit in mijn land zeer traag.”

Saïda heeft vormingsateliers gevolgd met steun van Oxfam, en ze is zich nu bewust van haar eigen kracht. Ze kan voorzien in haar eigen behoeften en die van haar dochtertje. Saïda werkt vandaag als activiste en strijdt tegen alle vormen van discriminatie en geweld tegen vrouwen in Marokko.

Lees het volledige verhaal van Saïda, en van haar collega-activisten Komal (India), Cheper (Indonesië), Nalishebo (Zambia) en Maria (Guatemala).