“Secure Insecurity”: Overheid verstevigt haar grip, maar burgers in Oost-Congo worden nog steeds misbruikt

In dit rapport presenteren we nieuw onderzoek over de situatie in de Democratische Republiek Congo, meer bepaald in 4 regio's in Oost-Congo.

De Democratische Republiek Congo heeft de voorbije 20 jaar vaak het nieuws gehaald met het conflict dat daar aan de gang is. In november 2013 werd de rebellenbeweging M23 verslagen, en daardoor leek er een einde te komen aan het steeds terugkerende geweld. Congo leek een bladzijde om te slaan na een lange periode van conflict.

In dit rapport presenteren we nieuw onderzoek over de situatie. En daaruit blijkt dat de Congolese burgers nog steeds het slachtoffer zijn van wijdverspreide uitbuiting. In veel gebieden worden burgers nog altijd blootgesteld aan geweld door gewapende groepen, en in sommige gevallen geweld door de regering (inclusief de Congolese politie, het leger en lokale functionarissen).

"Onze echtgenoten kunnen niet buiten komen omdat ze dan misschien vermoord worden. [Daardoor gaan de vrouwen uit om eten te halen.] In dit soort situatie worden we vaak verkracht, als er soldaten zijn op de weg." (discussie in een focusgroep met vrouwen, Masisi, Noord-Kivu, Congo; 24 september 2014)

De uitdaging blijft enorm, maar van wezenlijk belang: hoe de authoriteit van de staat verstevigd kan worden, op een manier die ten dienste staat van de bevolking en die een blijvende vrede garandeert.

Oxfam heeft onderzoek verricht in 4 gebieden in Oost-Congo die prioriteit kregen om gestabiliseerd te worden. Dit rapport bevat aanbevelingen voor de Congolese overheid en andere betrokken partijen.

Publicatiedatum: 
06/03/2015
Download (873.31 KB)