“Sommigen geloven niet in het ebolavirus”

30/05/2018

Oxfam-teams lanceren een informatie –en sensibiliseringscampagne in de Congolese provincie Equateur om de bevolking voor te lichten over ebola, zodat ze zich beter kunnen beschermen tegen het virus.

Het ebolavirus brak uit in Bikoro, in de provincie Equateur. Volgens officiële zijn er al 25 personen gestorven aan het virus. Het risico op besmetting in de nabijgelegen regio’s is toegenomen. Daarom is sensibilisering en hygiëne noodzakelijk om de verspreiding van de epidemie tegen te gaan.

Angst wegnemen

“Het merendeel van de mensen in de gemeenschappen zien de ernst van de situatie in en volgen de adviezen, maar we horen ook dat sommigen niet in het ebolavirus geloven of in de aangeboden geneesmiddelen. Anderen zijn er bang van en willen de medicijnen niet innemen.”, zegt José Barahona, Oxfam-directeur in DR Congo. “Er zijn al berichten geweest over mensen die het ziekenhuis verlaten en elke zorg weigeren. Dat kan dramatische gevolgen hebben. Ook bepaalde gebruiken, zoals het begraven van mensen die overleden zijn aan het virus, kunnen een groot risico op besmetting vormen.”

Sensibilisering en hygiënemaatregelen

Om het bewustzijn over ebola te vergroten, gaat Oxfam met behulp van lokale organisaties deur aan deur om de mensen te informeren. Daarnaast is de campagne ook gericht op het grote publiek, waarbij we filmprojecties en interactieve theateractiviteiten organiseren. Ook communiceren we via de lokale radio en werken we samen met belangrijke lokale influencers zoals religieuze en traditionele gezaghebbenden.

Bovendien hebben we al 106 chloorwaterpunten geïnstalleerd in ziekenhuizen, gezondheidscentra, scholen en havens. We helpen om de huizen waarin gevallen van besmetting zijn vastgesteld te desinfecteren, en delen ontsmettings- en hygiënekits uit in de gemeenschappen.

Nood aan financiële middelen

In 6 maanden tijd wil Oxfam 35.000 personen bereiken in Mbandaka en Bikoro. Om dit te kunnen realiseren en om aan dringende noden te kunnen beantwoorden, heeft de ngo nog een bijkomend budget van 1,1 miljoen dollar nodig.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter