Staakt-het-falen: 7 jaar van falend beleid in de Gazastrook herbekeken

Het geweld in de Gazastrook en in het zuiden van Israël loopt uit de hand, en daar komt een verschrikkelijke menselijke tol bij kijken. Meer dan 1.500 burgers zijn vermoord in Gaza, en 6 in Israël. Een staakt-het-vuren is het begin, maar er moet een blijvende vrede komen.

Meer dan 1.500 burgers zijn vermoord in de Gazastrook, en 6 in Israël. Meer dan 100.000 Palestijnen zijn dakloos door het recente geweld. Onmisbare infrastructuur, goed voor miljarden dollars, is vernietigd in de Gazastrook. 

De recente aankondiging van een staakt-het-vuren is absoluut welkom. Maar het is maar de eerste stap op de lange weg naar een blijvende vrede. 

Er moeten oplossingen op de lange termijn gevonden worden, om ervoor te zorgen dat de Gazastrook verzekerd is van economische groei en duurzame ontwikkeling. Anders zal er geen einde komen aan de herhaaldelijke militaire escalaties, en wordt de onzekerheid voor Israëli's en Palestijnen nog groter. 

Scheidingsbeleid Israël

Het scheidingsbeleid van de Israëlische overheid isoleert de Gazastrook politiek en fysiek van de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft ervoor gezorgd dat het Bezet Palestijns Gebied gefragmenteerd is, en het is één van de belangrijkste obstakels voor een kans op langdurige vrede.  

Het conflict tussen Palestijnen en Israëli's heeft een politieke oplossing op lange termijn nodig. Die oplossing:

  • begint met een langdurig staakt-het-vuren
  • maakt dan een einde aan de blokkade van de Gaza-strook
  • en eindigt met een vrede die tot stand is gekomen door ondehandelingen en die gebaseerd is op internationaal recht. 
 
Publicatiedatum: 
27/08/2014
Download (342.41 KB)
Emergency: