Stadstuintjes in El Salvador

stadstuinen
24/11/2015

Al 8 jaar helpen Oxfam en haar partner PROCOMES de meest kwetsbare gemeenschappen in de Salvadoraanse hoofdstad San Salvador zich beter voor te bereiden op rampen, o.a. met stadstuinen.

El Salvador is een klein land in Centraal-Amerika dat regelmatig door natuurrampen getroffen wordt, zoals aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en orkanen. Die brengen niet alleen het leven van de bevolking in gevaar, maar hebben ook een impact op hun bestaansmiddelen en hun voeding.

Natuurrampen bedreigen voedselzekerheid

De rampen beschadigen de velden en wegen waarlangs de goederen vervoerd worden, en worden vaak gevolgd door speculatie op de koers van de voedselprijzen en een prijsinflatie. Oxfam helpt de meest kwetsbare gemeenschappen om zich voor te bereiden op natuurrampen, en daarbij wordt dus ook aandacht besteed aan voedselzekerheid.

Oxfam verdeelt tuingereedschap

Voor elke moestuin verdeelt Oxfam materiaal: gieters, gaas voor pluimvee en borden voor het inzaaien. Daarnaast werden 7 kwekerijen opgericht, waar jonge scheuten geteeld worden die daarna in de moestuinen geplant worden.

 

Opleiding moestuinieren

Het moestuinproject begint met de selectie van de teams, die bestaan uit vrouwelijke gezinshoofden en mensen met een laag inkomen. Zij krijgen een opleiding: ze leren een moestuin onderhouden, bio-meststoffen maken, parasieten behandelen …

 

Focus op vrouwelijke gezinshoofden

Juana Flor Martinez, alleenstaande moeder van 4 kinderen, waaronder een tweeling met een geestelijke beperking, coördineert een moestuinteam dat een opleiding van Oxfam volgde. “Vroeger wisten we niet hoe we meststof moesten maken of de grond moesten bewerken. Als je de bodem niet goed voedt, zal er niets op groeien.”

 

Recycleren

Voor haar tuintje recycleert Juana nu zoveel ze kan, om er groenten in te planten: petflessen, frisdrankblikjes en zelfs cd-doosjes die ze met ijzerdraad vastmaakt.

 

Samen met de kinderen

“Ik heb kool, komkommer, selder, sla en kruiden. Ik plant alles samen met mijn kinderen. Iedereen steekt de handen uit de mouwen.”  Juana moet hierdoor niet meer zo vaak naar de winkel.

 

In 2012 en 2013 hebben 15 gemeenschappen van deze moestuinen kunnen gebruik maken, De moestuinen kaderen in een project dat de Europese Unie financieert om de risico’s en de gevolgen van natuurrampen te verminderen. Dankzij de financiële steun van de EU werden er in 2014 en 2015 in vijftien andere gemeenschappen gelijkaardige projecten op poten gezet.  


De Europese Unie is een van de belangrijkste donors van humanitaire hulp in de wereld. Tot zijn bevoegdheid behoort de financiering van noodhulp maar eveneens het ondersteunen van acties voor rampenpreventie. Haar programma ’Voorbereiding op Rampen’ helpt de kwetsbare bevolkingsgroepen die in de meest gevoelige gebieden leven om de gevolgen van natuurrampen zoveel mogelijk te beperken.

 

Partner: