Steenkool: factuur van 450 miljard $ in 2100

06/06/2015
Steenkoolcentrales in de landen van de G7 zullen de planeet tegen het einde van deze eeuw 450 miljard dollar per jaar kosten, door hun bijdrage aan de klimaatverandering.  Dat stelt Oxfam vandaag in het nieuwe rapport Let Them Eat Coal
 
België heeft in 1992 al haar laatste steenkoolmijn in Zolder gesloten en gebruikt nu bijna geen kolen meer om elektriciteit op te wekken. Maar de landen van de G7 blijven intussen massaal kolen stoken. En dat is de grootste motor van de klimaatverandering, zo blijkt uit het Oxfam-rapport Let Them Eat Coal (onderschreven door leiders uit het zakenleven, academici en klimaatdeskundigen). Wereldwijd is steenkool verantwoordelijk voor bijna drie kwart (72%) van de uitstoot in de energiesector.
 
Oxfam toont aan dat Afrika tegen het einde van de eeuw opkijkt tegen 84 miljard kosten per jaar door de schadelijke uitstoot van steenkool in de G7-landen. Dat bedrag is 60 keer zo veel als de actuele hulp die het continent ontvangt van de G7 voor landbouw en voedselproductie. Het IPCC voorspelt nu al een daling in de graanoogst in Afrika met 35% halverwege deze eeuw. Tegen 2080 gaat mogelijk jaarlijks 7 miljoen ton basisvoedselgewassen verloren als gevolg van de steenkooluitstoot in de G7-landen.
 
De G7-leiders ontmoeten elkaar morgen in Duitsland. Ze moeten overschakelen van steenkool naar hernieuwbare energiebronnen, eist Oxfam. Energiebronnen die een beter en veel meer kostenefficiënt alternatief bieden, met de belofte van miljoenen nieuwe banen in de hele wereld. 
 
Brigitte Gloire, experte klimaat bij Oxfam-Solidariteit: 
“De G7-leiders moeten ophouden om de groeiende uitsloot in ontwikkelingslanden als excuus te gebruiken voor hun eigen gebrek aan daadkracht. Ze moeten beginnen om de wereld te leiden naar een omschakeling, weg van fossiele brandstoffen, door hun eigen verslaving aan steenkool aan te pakken.”
In 2009 zijn alle landen in Kopenhagen overeengekomen om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius. Maar sindsdien zijn Frankrijk, Italië, Japan, Groot-Brittannië en Duitsland zelfs méér steenkool gaan verbranden. De wereld is nu hard op weg naar een opwarming met 4 graden Celsius. 
 
Professor Olivier de Schutter: 
“Klimaatverstoringen treffen nu al arme gemeenschappen in het Zuiden, en steenkool maakt dat elke dag erger. Steenkoolcentrales beginnen steeds meer op vernietigingswapens te lijken, gericht op de mensen die de gevolgen ondervinden van veranderende regenpatronen en extreem weer.” 
Oxfam eist dat de G7 de leiding neemt, omdat zij het meest verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering. De G7- landen hebben ook de meeste middelen om hun economieën te ontkolen, en om uitstootverlaging en aanpassingen te financieren. 
 
De G7 gaan het in Duitsland hebben over de vermindering van het koolstofgehalte van hun economieën. Voor de leiders is dit een kans om de juiste toon te zetten voor de cruciale VN-klimaattop in Parijs eind dit jaar.
 
 
Note
The costs of G7 coal are based on new calculations commissioned from Climate Analytics, using their ‘current policies’ scenario, which assumes that all governments implement existing climate policies, leading to global warming of 3.7°C by 2100. This model was run eliminating emissions from coal power generation in the G7 from 1970 onwards (i.e: assuming coal power plants were replaced by a carbon-neutral technology), to isolate the warming that can be attributed to G7 coal plants. This process then revealed the affect that G7 coal emissions had on the global temperature. Climate Analytics then calculated the adaptation costs and residual damage costs (together these are total climate change-related economic costs) for the proportion of warming caused by G7 coal plants.
 
Rapport
Volledige rapport in bijlage
 
Perscontact
Wouter Fransen
Hoofd communicatie & pers
Oxfam-Solidariteit
0479 67 28 28

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter