Syrische vluchtelingen op crash dieet

31/07/2015
229.000 Syrische vluchtelingen in Jordanië krijgen binnenkort amper nog een kwart van de oorspronkelijke voedselhulp. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) gaat de hulp voor de vluchtelingen drastisch rantsoeneren. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam houdt de internationale gemeenschap verantwoordelijk, maar wil ook een betere toegang voor de vluchtelingen op de arbeidsmarkt in Libanon en Jordanië.
 
In de vluchtelingenkampen blijft de hulp op hetzelfde niveau, maar vooral in de voedselbonnen voor vluchtelingen buiten de kampen wordt het mes gezet. In totaal een derde van de Syrische vluchtelingen in Jordanië ziet zijn rantsoen krimpen tot 7 dollar, een kwart van wat het eerst was. Voor de meest kwetsbare vluchtelingen is dat de helft (14 dollar). In Libanon ging de waarde van een voedselbon eerst van  27 naar 19 dollar; nu blijft er nog 13.5 dollar per persoon per maand over. De rantsoenering is het gevolg van een gebrek aan middelen, zegt het WFP. Om aan alle basisbehoeften te voorzien voor de Syrische vluchtelingen, heeft het WFP wekelijks 26 miljoen dollar nodig.
 
Liesbeth Goossens, humanitair beleidsmedewerker bij Oxfam-Solidariteit:
“Vanaf vandaag krijgen honderdduizenden Syrische vluchtelingen buiten de Jordaanse kampen drastisch minder voedselhulp via het Wereldvoedselprogramma. In Libanon worden voedselbonnen voor alle vluchtelingen gehalveerd. Het gaat hier om een ongeziene en gevaarlijke ontwikkeling – een rechtstreeks gevolg van het gebrek aan internationale hulp en de aanhoudende crisis."
 
“In Jordanië & Libanon samen wonen evenveel mensen als in België. Stel je eens voor dat ons land 1.5 miljoen vluchtelingen zou huisvesten, met weinig of geen steun om te overleven? Heel wat vluchtelingen kiezen voor drastische maatregelen om brood op de plank te krijgen: ze laten hun kinderen gaan werken, sluiten leningen af die ze nooit zullen terugbetalen en halen de broeksriem aan.”
 
“Donorlanden moeten dringend over de brug komen met meer geld om aan de basisnoden van de Syriërs te voldoen. Wachten tot een ellendige situatie nog verder verslechtert, heeft geen zin.  Tegelijkertijd moeten Syriërs ook in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, door jobs te krijgen in Jordanië en Libanon. De regelgeving is op dat vlak te rigide. Door vluchtelingen de kans te geven om in hun levensonderhoud te voorzien, zouden deze landen een humanitaire catastrofe helpen vermijden. En door de kansen van de vluchtelingen te verbeteren, geven ze bovendien brandstof aan hun eigen economie.”
 
Extra 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter