Geweld tegen vrouwen

Geweld tegen vrouwen vormt de meest verspreide aantasting van de fundamentele mensenrechten. Het is een universeel probleem dat het actief burgerschap van vrouwen belemmert en een fundamentele hinderpaal vormt voor de uitroeiing van armoede.

 • Guatemala

  Eva Ramira Cortéz (29) is een vrouwelijke leider in Palestina de los Altos. Ze volgt samen met andere ‘liderezas’ een workshop van Oxfam-partner Tz’ununija, die hen vertrouwd maakt met het IAO-verdrag over inheemse bevolkingen en volksstammen. Wat ze hier in Quetzaltenango leren, delen ze op hun beurt met de vrouwen binnen hun gemeenschap. Zo leren alle Maya-vrouwen hun rechten kennen. Eva deelt hier haar ervaringen met de andere vrouwen: de problemen waar ze op stoot en hoe ze deze aanpakt. Zo leren ze samen hoe het woord te nemen en hoe voor hun rechten op te komen bij lokale autoriteiten.

  Lees meer over
  Guatemala
  Geweld tegen vrouwen
  TZ’UNUNIJA’
 • Nicaragua Story

  Damaris leest in la Boletina, een tijdschrift over vrouwenrechten. Oxfam-partner Puntos de Encuentro verspreidt het tijdschrift tot in de verste uithoeken van het land. Damaris is vrijwilligster voor Oxfam-partner Amifanic, en daarvoor roept ze regelmatig vrouwen (en mannen) uit haar gemeenschap El Crucero bijeen in een van hun huiskamers. Tijdens die bijeenkomsten promoot ze de mensenrechten. Ze maakt geweld tegen vrouwen bespreekbaar en maakt duidelijk dat de vrouwen recht hebben op een leven zonder geweld. Het tijdschrift helpt haar om de problematiek op een eenvoudige en toegankelijke manier over te brengen.

  Lees meer over
  Nicaragua
  Geweld tegen vrouwen
  AMIFANIC
 • “Ik kende mijn rechten niet. Ik wist niet wat ik kon doen,” vertelt Samira Gonzalez, 33 jaar en  moeder van een 4-jarige dochter. “Toen mijn man zei dat hij mijn dochter kon afpakken, geloofde ik dat.” Samira kwam terecht bij Oxfam-partner GGM, die het opneemt voor vrouwen in Guatemala. “Ik kreeg er psychologische ondersteuning en een advocaat gaf me juridisch advies. Toen ik er buiten kwam, kende ik mijn rechten en wist ik dat ik de dingen op een andere manier kon aanpakken.”

  Lees meer over
  Guatemala
  Geweld tegen vrouwen
  GGM

Elke dag worden 2 vrouwen in Guatemala vermoord, enkel en alleen omdat ze vrouw zijn. Dat zijn er 700 per jaar.

Zo’n 60 kwetsbare Guatemalteekse vrouwen volgen met hulp van Oxfam een opleiding tot hulpverpleegster. Die vormt voor hen een bron van zelfvertrouwen.

De uitdagingen

De uitdagingen bij geweld tegen vrouwen

Geweld tegen vrouwen is een universeel probleem. Elke vrouw, waar ook ter wereld, in elke cultuur en sociale klasse, van elke leeftijd en godsdienst, kan het slachtoffer worden. Geweld tegen vrouwen is een uiting van ongelijke machtsverhoudingen die door cultuur, religie, beleid, onderwijs, economie in stand gehouden worden. Het vormt een rem op hun ontwikkeling, die van hun gezin en van de gemeenschap.

Wat doet Oxfam

Wat doet Oxfam aan geweld tegen vrouwen?

Duizenden vrouwen zijn nog elke dag het slachtoffer van fysiek of mentaal geweld, en daar leggen we ons niet bij neer. Maar hoe pak je geweld tegen vrouwen grondig aan? Samen met onze partnerorganisaties doen we politiek lobbywerk. We maken opvang voor slachtoffers mogelijk, en projecten die vrouwen informatie en vorming geven. Zo staan ze staan en kunnen ze zelf hun rechten afdwingen.
Alba Yanira Barrientos Marchorro

De cursus van AMES helpt me om zonder angst met mijn man te praten.

Alba Yanira Barrientos Marchorro, begunstigde van onze partner AMES

Lees meer over
AMES
Geweld tegen vrouwen
Guatemala