Gezondheidszorg en toegang tot medicijnen

Snel een dokter vinden, correct geïnformeerd worden over je gezondheidstoestand, aan de nodige geneesmiddelen geraken, dat lijkt voor ons de normaalste zaak. Nochtans kan een groot deel van de wereldbevolking daar enkel van dromen. Nochtans is gezondheidszorg een basisrecht voor iedereen. Oxfam strijdt alvast ten volle voor dit basisrecht, zodat een kwalitatieve, openbare gezondheidszorg voor iedereen beschikbaar zal zijn.

 • HWC & UHWC

  Nibal (hier met haar zoontje Karam van 4 maanden) volgt een opleiding voor vrouwen van het mobiel ziekenhuis van HWC in Beit Ula, Westelijke Jordaanoever. “Het was een uitstekende les! Het is de derde keer dat ik kom en het heeft me bijvoorbeeld geholpen voor de gezinsplanning. Ik heb zo kunnen wachten tussen de geboortes van mijn eerste en mijn tweede kind. Ik ga deze methode blijven toepassen.”

  Lees meer over
  Bezet Palestijns gebied en Israël
  Gezondheidszorg en toegang tot medicijnen
  HWC en UHWC
 • HWC & UHWC

  Het ‘Al-Awda’-ziekenhuis van HWC is het tweede grootste gezondheidscentrum in de Gazastrook. Het is het belangrijkste centrum voor verloskunde en gynaecologie. Het ziekenhuis speelt ook een essentiële rol voor de verzorging van gewonden tijdens conflicten. Aan de zwakste patiënten worden tarieven toegekend die 30 tot 100 % lager zijn. Dit kleine meisje is net geboren. Het is het zesde kindje van Iman (26) en heeft nog geen naam gekregen.

  Lees meer over
  Bezet Palestijns gebied en Israël
  Gezondheidszorg en toegang tot medicijnen
  HWC en UHWC
 • UHWC & PMRS

  Het dorp Om Al Mahed (Gazastrook) ligt in een afgelegen gebied met gereglementeerde toegang, dicht bij de bufferzone. Een mobiel ziekenhuis van PMRS komt hier om de twee weken langs. Islam Najar heeft 4 kinderen: “De 2 kleintjes hebben een chronische keelontsteking en ik heb een hoge bloeddruk. We hebben geen inkomsten. We overleven enkel met de hulp van anderen in onze gemeenschap.” Hier krijgen ze vitaminen en raad over voeding.

  Lees meer over
  Bezet Palestijns gebied en Israël
  Gezondheidszorg en toegang tot medicijnen
  PMRS
 • Goed opgeleide gezondheidswerkers zijn schaars in Mali: er is slechts 1 vroedvrouw voor 24.000 inwoners. 68 % werkt in het district Bamako.

De uitdagingen voor gezondheidszorg en toegang tot medicijnen

Niet voor iedereen op onze planeet is het zo vanzelfsprekend om toegang te krijgen tot de nodige, en betaalbare, medische zorg. Elke dag sterven 800 vrouwen aan complicaties tijdens hun zwangerschap of bevalling. Vaak zijn die complicaties die best te vermijden. Elk jaar komen 100 miljoen mensen in de armoede terecht omwille van de hoge gezondheidskosten. Het recht op gezondheidszorg staat nochtans ingeschreven in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

De toegang tot gezondheidszorg is een basisrecht en helemaal geen luxe. Elke burger moet toegang krijgen tot medische zorg, ongeacht zijn financiële situatie. Iedereen zou terecht moeten kunnen in een lokaal gezondheidscentrum of in een ziekenhuis. Maar dat is niet het geval, omdat medicijnen te duur zijn, totaal ontbreken of van slechte kwaliteit zijn, omdat de infrastructuur gebrekkig is of omdat het medisch personeel niet goed opgeleid is.

Een gezondheidsverzekering voor iedereen

Om dit onrecht te bestrijden, zet Oxfam samen met haar partners alles in het werk om een universele gezondheidsverzekering te doen ontstaan. Zo’n verzekering is de meest doeltreffende methode voor een goede volksgezondheid. Ze garandeert dat elk individu toegang heeft tot de nodige medische zorg zonder dat hij hiervoor financiële risico’s moet nemen.

Een betere gezondheid is een cruciaal element in duurzame ontwikkeling en in de strijd tegen armoede en sociale ongelijkheid. Gezonde kinderen kunnen makkelijker naar school gaan. Een goede gezondheid laat volwassenen toe om productiever te zijn en om actiever deel te nemen aan het familieleven, de gemeenschap en de economie.

Om een universele gezondheidsverzekering in te voeren, heeft een overheid een stevig nationaal gezondheidssysteem nodig, aangepast aan de noden van de bevolking. Elk nationaal gezondheidszorgbeleid moet ook ruimte voorzien voor gezondheidseducatie. Het moet investeren in ziektepreventie, in het vroegtijdig opsporen van ziekten en in een betere opvolging van patiënten.

Voldoende financiering garanderen

Ook de toegang tot medische zorg en de financiering ervan zijn van essentieel belang. Overheden moeten voldoende financiële middelen voorzien voor hun gezondheidsbeleid, zodat gebruikers zich geen zorgen moeten maken over eventuele financiële problemen. Maar er is geen allesomvattend model om een universele gezondheidsverzekering te financieren. Elk land moet voor zichzelf uitmaken welk model het best aangepast is aan zijn eigen situatie.

Simpele oplossingen liggen niet voor het rapen. Maar een efficiënte manier om financiële middelen te verzamelen voor de gezondheidszorg is een rechtvaardiger belastingsysteem. Met een wereldwijde actie tegen belastingontduiking zouden ontwikkelingslanden jaarlijks meer dan 160 miljard kunnen besparen. Dat is vier keer zoveel als het gezondheidsbudget van alle Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara samen.

 

Wat doet Oxfam voor gezondheidszorg en toegang tot medicijnen?

Toegang tot gezondheidszorg is een recht is voor iedereen, en toegang tot kwalitatieve medicijnen net zo goed. Maar de kostprijs van medicijnen, die vaak levensnoodzakelijk zijn, is veel te hoog voor miljoenen mensen.

Een derde van de wereldbevolking heeft geen regelmatige toegang tot medicijnen. Na voeding is het budget voor medicijnen de grootste kost voor een gezin in een ontwikkelingsland. De kostprijs vormt een grote hindernis voor een betere gezondheid.

Internationaal beleid beïnvloeden

Intellectuele eigendom bepaalt mee de prijs van medicatie. Octrooien op geneesmiddelen worden misbruikt. Ze versterken het monopolie van grote farmaceutische bedrijven, en dat vertraagt de opkomst van generische middelen op de markt. Dit systeem jaagt de prijzen de hoogte in.

Oxfam-Solidariteit probeert invloed uit te oefenen op het Europees beleid. Het doel is om te verhinderen dat er te strikte regels komen voor intellectuele eigendom in de niet-Europese landen waarmee Europa onderhandelt over vrijhandelsverdragen.

'Apotheek van de ontwikkelingslanden'

India is bijvoorbeeld wereldwijd de grootste producent van generische geneesmiddelen. Twee derde van in de ontwikkelingslanden gebruikte medicijnen wordt er geproduceerd. India heeft zijn bijnaam van ‘apotheek van de ontwikkelingslanden’ niet gestolen. Samen met andere organisaties strijdt Oxfam ervoor dat het land deze rol niet verliest doordat de regels voor intellectuele eigendom misbruikt worden. Die regels versterken alleen maar het monopolie van deze farmareuzen, ten koste van de algemene toegang tot geneesmiddelen en van het algemeen welzijn.
 

Persberichten

 

Oxfam werkt rond dit thema in de volgende landen: