Klimaat

De armste mensen dragen de zwaarste gevolgen van de klimaatverandering. Toch zijn ze daar het minst voor verantwoordelijk. Oxfam pleit voor acties die dit wereldwijde probleem aanpakken. We eisen dat onze regeringen maatregelen nemen die een rechtvaardig en sociaal klimaatbeleid mogelijk maken.

 

 • Meer mensen dan ooit willen dat politici iets doen aan de klimaatverandering. En dat laten ze ook horen. In 2019 namen Belgische jongeren het voortouw. Duizenden burgers volgden hun voorbeeld. Dat resulteerde op 27 januari 2019 in de grootste klimaatbetoging ooit in ons land: maar liefst 70.000 mensen kwamen op straat voor het klimaat.

   

  Lees meer over
  Klimaat
 • Ruim 30 procent van de mensen in Cambodja leeft onder de armoedegrens. Bijna de helft van de bevolking werkt in de landbouw. De boeren kampen met extreme droogte op de akkers door klimaatverandering. Dankzij een landbouwtraining leerde boerin Touch Ty nieuwe landbouwmethodes waarmee ze haar oogst kon verbeteren. Nu groeien haar rijstplanten en watermeloenen veel beter. "Dankzij de betere oogst hebben we voldoende te eten en genoeg geld om mijn dochter te laten studeren", vertelt Touch Ty.

   

  Lees meer over
  Cambodja
  Klimaat
 • Extreme weersomstandigheden, zoals droogtes en overstromingen, komen steeds meer voor. Daar zijn de mensen in de armste landen de grootste slachtoffers van. Oxfam staat klaar met noodhulp, zoals na de doortocht van de verwoestende cyclonen Idai en Kenneth (2019) in Mozambique, Malawi en Zimbabwe.

   

  Lees meer over
  Mozambique
  Klimaat, Rampen en conflicten

De 10% rijkste mensen ter wereld stoten 50% van de broeikasgassen uit, terwijl de 50% armste mensen amper 10% van de broeikasgassen uitstoten.

 

Mensen in armere landen moeten 5 keer sneller op de vlucht door extreem weer dan mensen in rijkere landen.

 

De uitdagingen

Wat doet Oxfam

Nieuws en Updates

Persberichten

Het werk van Oxfam

Oxfam werkt rond dit thema in de volgende landen:

Politici zullen herinnerd worden als de grootste schurken aller tijden omdat ze ervoor kozen om niet te luisteren en om niets te doen.

 

Greta Thunberg, Zweedse klimaatactiviste, geeft speech voor Europese politici bij haar bezoek aan de klimaatmars in Brussel (2019)

Lees meer over
Klimaat