Ongelijkheid

We zijn de controle aan het verliezen over de kloof tussen arm en rijk. Amper 8 mensen bezitten even veel rijkdom als de armste helft van de bevolking op onze planeet. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Regels kunnen worden veranderd en ongelijkheid weggewerkt.

 • “Veel kinderen, en dan vooral meisjes, gaan in mijn land niet naar school, want er zijn geen financiële middelen voor”, vertelt Samuel Togo (38) uit Djalakorodji (Mali). Onderwijs en gezondheidszorg zijn van levensbelang, want je kan er ongelijkheid mee bestrijden. Daarom oefent Samuel, samen met CAD-Mali en Oxfam, druk uit op zijn lokale overheid om het belastinggeld beter te beheren. “We hebben gepraat met onze plaatselijke leiders. Sindsdien is het onderwijs in mijn gemeente gratis en zijn de geneesmiddelen minder duur geworden.”

  Lees meer over
  Mali
  Ongelijkheid
  CAD-Mali
 • Oum Chan is verhuisd van het platteland naar Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, om er te gaan werken als textielarbeidster. Ze heeft zich aangesloten bij de vakbond C.CAWDU, die opkomt voor de rechten van de arbeiders in de textielsector. “Sinds de vakbond er is, doen we minder gedwongen en onbetaalde overuren”, vertelt Oum Chan. “En we leren beter opkomen voor onze rechten.”

  Lees meer over
  Cambodja
  Ongelijkheid
  C.CAWDU
 • Deze boerinnen in Mozambique werken op de velden met verouderde schoffels. Ze hebben daardoor vaak pijn tijdens het werken. De vrouwen hebben daarom in 4 dorpen beter gereedschap ontwikkeld, samen met 2 partnerorganisaties van Oxfam, UDACC en UPC-CD. Zo kunnen ze meer eten op tafel brengen, terwijl hun lichaam gespaard wordt.

  Lees meer over
  Mozambique
  Ongelijkheid

Ontwikkelingslanden verliezen jaarlijks maar liefst 156 miljard euro aan belastinginkomsten omdat multinationals en superrijken belastingen ontwijken.

8 mensen net zo rijk zijn als de 3,6 miljard armste mensen in de wereld samen. Het vermogen van die 8 superrijken is sinds de economische crisis met 44% gegroeid.

De uitdagingen

Wat doet Oxfam

Wat doet Oxfam aan ongelijkheid?

Samen met jou en honderdduizenden anderen voeren we de druk op bij politiek en bedrijfsleven. Ook lobbyen we achter de schermen bij overheden en grote bedrijven. En werken we samen met mensen in ontwikkelingslanden aan duurzame oplossingen. Overal ter wereld gaan mensen over tot actie, bijvoorbeeld door een eerlijk belastingstelsel te eisen.

Nieuws en Updates

Persberichten

Het werk van Oxfam

Oxfam werkt rond dit thema in de volgende landen:

Sterke bezuinigingen zorgen voor werkloosheid, lagere lonen en meer ongelijkheid – niet voor groei.

Dr. Joseph Stiglitz, Voormalig hoofdeconoom van de Wereldbank

Lees meer over
Ongelijkheid