Top 50 Amerikaanse bedrijven stallen 1,6 miljard dollar in belastingparadijzen

12/04/2017
Brussel, 12 april. De top 50 van de grootste Amerikaanse bedrijven, waaronder Apple, Pfizer, Goldman Sachs, Chevron en Wal-Mart stalden tussen 2009 en 2015 circa 1,6 miljard dollar in belastingparadijzen - $ 200 miljard meer dan in 2014 – zo blijkt uit het nieuwe Oxfam-rapport.
 
Het nieuwe Oxfam-rapport, ‘Rigged Reform’, onthult dat Amerikaanse multinationals steeds vaker gebruik maken van belastingparadijzen. Bovendien zetten ze politici enorm onder druk om nog meer belastingvoordelen uit de wacht te slepen.
 
Het rapport waarschuwt ook dat door de hervormingen van het Amerikaanse belastingsysteem die president Trump voorstelt, overheden wereldwijd onderling de strijd om de vennootschapsbelasting te verlagen nog zullen opvoeren. Overheden over de hele wereld, waaronder ook ontwikkelingslanden, mislopen door deze fiscale concurrentiestrijd miljarden aan belastinginkomsten.
 
Het rapport stelt vast dat:
 
  • De 50 grootste Amerikaanse bedrijven gebruik maken van een netwerk van tenminste 1.751 dochterondernemingen in belastingparadijzen. Zij registreerden daardoor tussen 2009 en 2015 circa $ 1,6 biljoen winst in belastingparadijzen. Ten opzichte van 2014 is dat een toename van $ 200 miljard en 143 dochterondernemingen die geregistreerd zijn in belastingparadijzen.
  • De 50 multinationals gaven in de periode 2009-2015 $ 2,5 miljard uit aan het beïnvloeden van de Amerikaanse overheid. Hiervan werd 352 miljoen dollar besteed aan het lobbywerk voor fiscale voordelen. Dit hielp hen om $ 423 miljard aan belastingvoordelen te krijgen. Oxfam schat in dat elke $ 1 die deze bedrijven investeerden in het lobbyen voor gunstiger belastingregels $ 1.200 aan belastingvoordelen opleverde.
  • Een door Trump geplande belastingmaatregel zou de 50 grootste bedrijven een eenmalige belastingkorting opleveren van $312 tot $327 miljard. Hier stopt het niet. Trump plant verder nog vergaande hervormingen zoals een verlaging van de belastingtarieven en andere fiscale voordelen.
 
Het Oxfam-rapport toont aan hoe de fiscale hervormingen die president Trump voorstelt in de eerste plaats de rijksten in de maatschappij bevoordelen. Dit ten koste van de armste gemeenschappen, zowel binnen als buiten de VS. Ook de voorgestelde verlaging van de Amerikaanse vennootschapsbelasting, van 35% naar 15%, komt vooral multinationals ten goede.

Ook België onder druk

 
De vele belastingvoordelen en het voorstel om de vennootschapsbelasting in de VS te verlagen past binnen de vernietigende fiscale concurrentiestrijd die landen wereldwijd voeren om investeringen van bedrijven aan te trekken. Zo daalde het gemiddelde tarief voor vennootschapsbelasting van de G20-landen van 40%, 25 jaar geleden, naar minder dan 30% vandaag. Ook Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België, dat onder leiding van minister Van Overtveldt de vennootschapsbelasting wil verlagen van 33,99% naar 25%, doen mee aan deze concurrentiestrijd.
 
Ook België ondergaat druk van deze grote Amerikaanse bedrijven. Zo zette de machtige Amerikaanse bedrijvenlobby “Amcham” de Belgische overheid vorig jaar onder druk om een de vennootschapsbelasting te verlagen met behoud van de schadelijke notionele interestaftrek.
 
Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker ‘eerlijke belastingen’:
 
“Overheden moeten de fiscale concurrentiestrijd dringend stoppen. In plaats daarvan moeten ze samenwerken en multinationals verplichten hun eerlijk deel van de belastingen te betalen. Oxfam roept de Europese landen op om een leidersrol op te nemen en op het internationale toneel te pleiten voor fiscale transparantie en harmonisatie en. Het is tijd voor politieke daadkracht en moedige politici die zich niet laten bespelen door de machtige bedrijvenlobby, maar wel door het algemeen belang.”
 

Noot voor de redactie:

 
Het rapport "Rigged Reform"
 
Het rapport is een update van het in 2016 verschenen ‘Broken at the top’ rapport. Het analyseert de fiscale praktijken van de 50 grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS in de periode 2009-2015. Deze bedrijven werden geïdentificeerd uit de Forbes 2000 lijst: Allergan, Alphabet (Google), American Express, American International Group (AIG), Amgen, Apple, AT & T, Bank of America, Berkshire Hathaway, Boeing, Capital One Financial, Chevron, Cisco Systems , Citigroup, Coca-Cola, Comcast, CVS Caremark, Dow Chemical, Exxon Mobil, Ford Motor, General Electric, General Motors, Gilead, Goldman Sachs, Home Depot, Honeywell International, IBM, Intel, Johnson & Johnson, JPMorgan Chase, Medtronic , Merck, MetLife, Microsoft, Mondelez, Morgan Stanley, Oracle, PepsiCo, Pfizer, Phillips 66, Procter & Gamble, Prudential Financial, United Technologies, UnitedHealth Group, US Bancorp, Verizon Communications, Walgreens, Wal-Mart, Walt Disney, en Wells Fargo.
Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter