Tweede heropening van de Oxfam Vintage in Brussel

09/05/2021

Als gevolg van nieuwe regeringsbesluiten kunnen de tweedehandswinkels van Oxfam hun deuren weer openen.  Nog steeds met dezelfde social distance maatregelen, voelt Katie, de manager van de Oxfam vintage, gevestigd in Brussel*, zich een beetje meer opgelucht.

"Ik zie weer gezichten die ik ken. Buren, collega's en trouwe klanten, het is goed om weer sociaal te zijn, om mensen weer te zien. In deze tijden voelen veel mensen zich eenzaam en contact kan soms helpen. "

Oxfam Vintage

Katie is al 13 jaar vrijwilliger in deze Oxfam-winkel. Nu is ze met pensioen, maar ze blijft de Oxfam Vintage shop runnen met de hulp van 35 vrijwilligers. Er zijn tweedehands kleren, schoenen, juwelen, vintage decoratie, vooral uit de jaren '60, '70 en '80. De sfeer bij Oxfam is erg leuk en warm, volgens Katie.

"Wij zijn vrijwilligers. Ik werk graag bij Oxfam, er heerst een goede sfeer en met collega's die intussen vrienden zijn geworden, voel je dat je dezelfde waarden deelt. "

De winst wordt gedoneerd aan verschillende Oxfam-projecten over de hele wereld. Zij financieren ontwikkelingsprojecten over de hele wereld en stellen Oxfam België in staat druk uit te oefenen op politici.

Slow fashion over Fast fashion

Katie kleedt zich nu alleen nog met tweedehands. "Het is ecologischer. Fast fashion kleding is van slechte kwaliteit, terwijl je tweedehands kleding verschillende soorten kwaliteiten kunt vinden. "

Tweedehands kopen is niet alleen beter voor de kwaliteit, je hebt ook vaak een unieke kledingstuk, maar het is ook beter voor het milieu. De planeet wordt immers overspoeld met kleding. In een paar cijfers, in de Fast Fashion industrie wordt er 100 miljard stukken  kleren gekocht elk jaar in de wereld. Vier miljoen stukken textiel wordt per jaar weggegooid en draagt zo bij tot een verhoging van 2 % van het broeikaseffect. Volgens schattingen zal de industrie in 2030 met 60% zijn gegroeid. *

De textielindustrie is de op twee na grootste verbruiker van water in de wereld en een van de meest vervuilende op wereldschaal. De gevolgen van fast fashion zijn catastrofaal en niet alleen voor de aarde. De arbeidsomstandigheden van de textielarbeiders van de fast fashion zijn rampzalig, en accentueren de sociale en economische ongelijkheid.

* Vlaanderenstraat, 88  1000 Brussel *Bron: Fast fashion, les dessous de la mode à bas prix, Arte documentaire.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter