Uitspraken van het Europees Hof over Starbucks en Fiat bevestigen de nood aan betere belastingregels, zegt Oxfam

24/09/2019

Het Europese Hof van Justitie bevestigt vandaag dat de belastingdeal tussen Fiat en Luxemburg een vorm van illegale staatssteun is. Het Hof bevestigt hierbij het oordeel van de Europese Commissie over deze zaak. In een gelijkaardige zaak over een belastingdeal tussen Starbucks en Nederland geeft het Europees Hof de Commissie geen gelijk.

Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker fiscaliteit bij Oxfam:

“Deze beslissingen van het Europees Hof tonen aan dat de EU het zich niet langer kan veroorloven om enkel van geval tot geval te oordelen hoe belastingontwijking door multinationals aangepakt moet worden. De uitspraak van het Hof maakt duidelijk dat de EU een nieuwe, algehele aanpak nodig heeft om belastingontwijking door bedrijven een halt toe te roepen.”

“Om een einde te maken aan schimmige praktijken, hebben we duidelijke regels nodig die multinationals verplichten openheid te geven over waar ze zaken doen en winst maken - en waar ze belasting betalen. Ondanks de goedkeuring van het Europees Parlement, blokkeren de EU-regeringen deze zogenaamde publieke country-by-country rapportering nog steeds. Volledige transparantie van belastingpraktijken moet dringend de nieuwe norm worden.”

“De Europese Unie moet bovendien het goede voorbeeld geven bij de aanpak van belastingontwijking en het opstellen van eerlijker en nieuwe belastingregels, zoals een minimumbelasting voor grote bedrijven. Bij de OESO wordt hier momenteel over onderhandeld. “

Als grote bedrijven geen of te weinig belasting betalen, is er minder geld beschikbaar om te investeren in onderwijs of gezondheidszorg – openbare diensten die cruciaal zijn om ongelijkheid wereldwijd te verminderen.

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter