Vier landen bedreigd door hongersnood

28/02/2017
Vier landen worden dit jaar tegelijkertijd bedreigd door hongersnood. Een ongeziene situatie. De levens van 20 miljoen mensen staan op het spel.

Doe een gift

Deze week werd officieel de hongersnood uitgeroepen in Zuid-Soedan. 100.000 mensen zijn erdoor getroffen en voor nog eens 1 miljoen anderen dreigt hetzelfde lot. Intussen zijn in het noorden van Nigeria nog eens naar schatting 400.000 mensen slachtoffer van een hongersnood. 5 miljoen anderen bevinden zich in een voedselcrisis. Daarnaast staan Somalië en Jemen op de rand van een hongersnood, met respectievelijk 2,9 miljoen en 7 miljoen mensen in acute voedselcrisis. Een hoop ellende die veroorzaakt wordt door conflicten in Nigeria, Zuid-Soedan en Jemen en een ernstige droogte in Somalië.

Directeur noodhulp Nigel Timmins van Oxfam legt uit:

“Deze hongersnoden komen niet plotseling of onverwacht. Ze zijn er na maandenlang uitstelgedrag en waarschuwingen die genegeerd werden. Maar als we nu meteen reageren met een grootschalige noodhulpactie die vergezeld gaat van diplomatieke inspanningen, dan hebben we nog een kans om catastrofale sterfgevallen te vermijden.”

Noodhulp op gang brengen

Oxfam helpt meer dan een miljoen mensen in Jemen, meer dan 600.000 in Zuid-Soedan en meer dan 200.000 in Nigeria. We geven de meest kwetsbare mensen voedsel en drinkwater en bouwen voor hen sanitaire voorzieningen, om de verspreiding van ziektes te voorkomen. We evalueren de situatie in Somalië, waar we een programma willen opzetten om een antwoord te bieden op de extreme droogte.

"Wij zijn met lege handen gekomen"

Aamin* is 2,5 jaar en ondervoed. Zijn moeder Aisha* is 35 en zij woont met de rest van haar gezin in het ontheemdenkamp van Maiduguri in Nigeria:

“Er is geen eten”, vertelt ze. “Al een jaar hebben we geen meel of maïs meer gegeten. Wij waren boeren die voedsel in overvloed hadden. Maar we zijn hier gekomen met lege handen. We kunnen niet naar huis terugkeren zolang er geen vrede is.”

Het geweld van Boko Haram en de militaire operaties om dat tegen te gaan duren intussen al 7 jaar en ze hebben een enorme vluchtelingenstroom op gang gebracht. 2,6 miljoen mensen in de regio van het Tsjaadmeer zijn op de vlucht. In Nigeria wordt een op de vijf kinderen geconfronteerd met ernstige ondervoeding en het risico op sterfte. Meer dan 7 miljoen mensen hebben er nood aan voedselhulp.

Jij kunt helpen

Doe een gift

  • 15 euro = ‘Dignitykit’ (stof voor kleding, tandenborstel, tandpasta, ondergoed… met babydekentje: 20 euro)
  • 50 euro = Voedselmand voor een maand (rijst, maïs, olie, gierst, pinda’s)
  • 90 euro = Tijdelijke wc-blokken (voor 40 mensen)

* De namen zijn gewijzigd