Voedselonzekerheid in Centraal-Amerika

11/09/2014

In grote delen van Nicaragua, Honduras, El Salvador en Guatemala vernielde het gebrek aan regen de oogsten. Dit is het meest recente voorbeeld van de toenemende onregelmatigheid in de weerpatronen door klimaatverandering. Dit probleem komt bovenop de koffieroest die ook de koffieoogst doet mislukken.

In El Salvador is er nu al sprake van een ernstige vorm van voedselonzekerheid. Een Oxfam-studie in 19 gemeenten van El Salvador toont aan dat 18% van de 3.300 gezinnen verschillende opeenvolgende dagen onvoldoende middelen had om te kunnen eten.

Geen werk en geen voedsel

Het gezinsinkomen is in grote mate afhankelijk van de mogelijkheid om te werken in de koffieplantages. De koffieroest zorgt echter voor werkloosheid, waardoor deze bron van inkomsten wegvalt. Volgens Raúl Carillo, voorzitter van FECORACEN, een partnerorganisatie van Oxfam, “heeft de koffieroest 95% van de koffieplanten in de coöperatieven aangetast, waardoor 60% van de leden geen werk meer heeft”. Daar bovenop veroorzaakt de blijvende droogte grote verliezen in de oogst van mais, bonen en sorghum. Die gewassen vormen het basisvoedsel van de bevolking.

De Oxfam-studie geeft aan dat 55% van de gezinnen schulden aangegaan is en dat 95% onvoldoende inkomsten heeft om voldoende voedsel te kopen. Isabel Martinez, die in het dorp San Isidro woont, heeft twee kinderen en drie kleinkinderen. Ze vertelt: “Als we een ontbijt kunnen klaarmaken, maken we geen avondmaal en als middagmaal proberen we wat fruit te eten dat we zelf kweken. Tijdens de laatste zes maanden moesten we het aantal maaltijden per dag steeds verminderen.”

Wat doet Oxfam?

Tijdens de periode 2014-2016 werkt Oxfam met steun van de Belgische overheid en in samenwerking met FECORACEN aan een nieuw programma in El Salvador. We introduceren er biologische technieken in de coöperatieven, zoals diversificatie van de teelten, om beter bestand te zijn tegen externe schokken zoals de droogte. Daarnaast voert een brede coalitie van boerenorganisaties en ngo’s in het kader van de GROEI-campagne actie bij het parlement voor de goedkeuring van een wetsvoorstel rond voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit. Tenslotte heeft Oxfam fondsen verkregen van het departement noodhulp van de Europese Unie (ECHO), waarmee in El Salvador 390 gezinnen een basisrantsoen kregen om deze moeilijke periode door te komen.

Geef je stem voor meer voedselsoevereiniteit en voedselzekerheid (in het Spaans)

Voor meer informatie over deze situatie (in het Spaans)

 

Partner: