Voedseltekort dreigt voor miljoenen mensen door escalatie gevechten rond Jemenitische havenstad Hudaydah

07/06/2018

Miljoenen mensen in Jemen dreigen afgesneden te worden van de nodige toevoer van voedingsmiddelen doordat het geweld rond de Jemenitische havenstad Hudaydah escaleert. Dit treft mensen die nu al amper een stap verwijderd zijn van hongersnood, waarschuwt Oxfam. De gevechten hebben er al voor gezorgd dat honderden gezinnen op de vlucht zijn geslagen.

Muhsin Siddiquey, landendirecteur van Oxfam in Jemen:

“In Jemen vindt al de ergste humanitaire crisis ter wereld plaats en dreigt steeds sneller af te glijden naar een hongersnood. Als deze levensnoodzakelijke bevoorradingsroute voor voedsel, brandstof en medicijnen geblokkeerd wordt, dan zal dat meer honger tot gevolg hebben. Meer mensen zullen geen toegang meer hebben tot gezondheidszorg en meer gezinnen zullen hun geliefden moeten begraven.”

“Er is hier al teveel vernietiging, ziekte en dood geweest. De internationale gemeenschap moet de strijdende partijen onder druk zetten om een einde te maken aan het geweld en vredesonderhandelingen te starten.”

Hudaydah is een van de belangrijkste havens in Jemen. Via deze haven komen de belangrijkste levensbehoeften van miljoenen mensen binnen. Ongeveer 90 procent van het voedsel wordt geïmporteerd en 70 procent daarvan arriveert via deze haven. Zowat 90 procent van de brandstof wordt ook geïmporteerd, waarvan de helft via Hudaydah en de haven van Al-Salif. Hudaydah is ook een belangrijke haven voor de toevoer van medicijnen en andere onmisbare zaken.

Sinds het conflict in maart 2015 escaleerde, weten 8,4 miljoen mensen niet waar hun volgende maaltijd vandaan komt. Ze zijn nog maar een stap verwijderd van de hongersnood. Meer dan 22 miljoen mensen, oftewel zowat 75 procent van de bevolking, hebben nood aan humanitaire hulp. De cholera-epidemie die vorig jaar uitbrak was de ergste ter wereld sinds daarvan cijfers worden bijgehouden. Er waren meer dan 1,1 miljoen verdachte gevallen en er vielen meer dan 2.200 doden door de ziekte.

Het conflict veroorzaakte ook een economische crisis. Daardoor stegen de prijzen van elementaire voedingsmiddelen en konden salarissen in de publieke sector niet meer betaald worden, wat miljoenen mensen tot het uiterste drijft.


 

 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter