Waarom de opbrengst van de Warmste Week naar Jemen gaat

19/11/2018
Met het einde van het jaar in het vooruitzicht, organiseert Studio Brussel naar jaarlijkse gewoonte De Warmste Week van Music for Life. Oxfam schenkt dit jaar de volledige opbrengst aan haar projecten in Jemen, land op de rand van hongersnood. 
 
Het geweld in Jemen begon in maart 2015. Landen zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, maar ook België, blijven wapens verkopen aan Saudi-Arabië en steunen zo de bloedige oorlog. Kinderen, vrouwen en mannen in Jemen zijn hier het slachtoffer van.
 

Afgesloten van de wereld

Omdat er zoveel partijen en landen betrokken zijn bij het conflict, is de weg naar vrede lang en ingewikkeld. De sluiting van havens en luchthavens leidt tot voedsel- en brandstoftekorten. Door vervuild drinkwater brak de grootste cholera-epidemie ooit uit.

Harde cijfers:

  • 14 miljoen mensen in Jemen staan op de rand van de hongersnood. 
  • 22 miljoen mensen zijn afhankelijk van noodhulp en beveiliging. Dat is meer dan 75% van de volledige bevolking.
  • 3 miljoen mensen zagen geen andere keus dan hun huis te ontvluchten.
  • Meer dan 1 miljoen Jemenieten werden het afgelopen jaar besmet met cholera en diarree. De epidemie is nog steeds niet onder controle.
Nasser (11 jaar, foto bovenaan) woont in Al-Qasabah, een dorp in het gouvernement Amran. Zijn zusje is 4 en ernstig ondervoed. Zijn ouders hebben geen geld, het gezin eet 3 keer per dag een beetje brood met thee. Soms moeten ze een maaltijd overslaan. “Ik zou graag iets smakelijks eten, zoals kip, vlees of rijst. Maar dat is er niet. Ik zou ook graag naar school gaan, maar dat kan mijn familie zich niet veroorloven”, vertelt hij.

Met noodhulp redden we levens

Sinds juli 2015 bereikten we al meer dan 3 miljoen mensen met levensreddende noodhulp. Oxfam levert proper drinkwater, eten en medicijnen, ook in moeilijk bereikbare gebieden. Het water wordt geleverd met trucks, maar we herstellen ook watersystemen of zorgen voor waterfilters en jerrycans. 
 
We bouwen sanitaire voorzieningen om uitbraken van besmettelijke ziektes, zoals cholera, te voorkomen. In de stad Taiz werken we bijvoorbeeld samen met een lokale partner en een transportbedrijf, om zo 420.000 mensen te helpen met proper water en sanitair.
 
Oxfam verdeelt cash geld of voedselbonnen aan kwetsbare gezinnen, zodat ze eten kunnen kopen. Dat is cruciaal, want de voedselprijzen van het voedsel in Jemen zijn de hoogte ingeschoten.

Wat kan jij doen?

Niemand kan zonder voedsel of schoon drinkwater. Help de vrouwen, mannen en kinderen in Jemen. Toon je van je warmste kant en organiseer een actie voor Music for Life.
 
Zij organiseerden al een warme actie:
 
 

Je actie registreren

• Plan je actie voor de Warmste Week tussen nu en 24 december 2018. 
• De laatste week voor Kerstmis (de Warmste Week) zet Studio Brussel alle acties in de kijker. Vraag een plaatje aan of zak af naar het Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke.

SMS voor Jemen

De radiomakers van Radio 1 organiseren een warme actie voor de slachtoffers van het conflict in Jemen. Zij roepen heel Vlaanderen op een donatie te doen per sms. Voor elk tekstbericht ‘Jemen’ dat je naar 4342 stuurt, geef je 1 euro aan de hulpacties van 4 ngo's op het terrein, waaronder Oxfam.
 
Met 1 euro maak jij wel degelijk een verschil. Met 1 euro kunnen we 1 persoon namelijk 2 weken lang van drinkbaar water voorzien.