Waarom we cash geld verdelen voor eten in Congo

25/11/2017

In de provincie Ituri, Congo, verdeelt Oxfam cash geld en voedselbonnen aan de meest kwetsbare families. Zo kunnen ze wat te eten kopen.

"Ik heb net 64 dollar gekregen. Daarmee ga ik meteen 4 potten meel, een zak houtskool, 7 liter olie, vis en kruiden kopen", vertelt een jonge Congolese vrouw in Ituri (in het noordoosten van Congo). Ze is moeder van 6 en moest met haar gezin vluchten van huis. Ze kreeg, net als andere gezinnen in Ituri, een som cash geld van Oxfam.

Want in de provincie Ituri hebben veel mensen honger, omdat ze op de vlucht zijn voor conflicten. Gewapende groeperingen vechten om de controle van het gebied. Al jarenlang liggen er mijnen verspreid over de provincie.Duizenden mensen hebben hun leven verloren, honderdduizenden zijn gevlucht, soms zelfs meerdere keren.

Veel mensen vluchten naar naburige dorpen, maar soms ook ver van hun huis of land. Ze hebben geen bron van inkomsten meer, en geen land om eten op te kweken. De dorpen die hen opvangen zijn vaak niet veel beter af. Het gevolg: ernstige humanitaire situaties, met als grootste probleem het gebrek aan eten.

Meer dan 3000 kwetsbare gezinnen

In Ituri werken we samen met 3.300 gezinnen die gevlucht zijn voor het geweld én om de gemeenschappen die deze mensen opvangen. We verdelen er voedselbonnen en cash geld aan in totaal bijna 20.000 mensen.

Dat is een bewuste aanpak, vertelt Oxfam-medewerkster ter plaatse Aline Mbilizi: "Voor we beslissen wat we geven aan getroffen mensen, doen we een marktonderzoek. Hier in Ituri hebben we ervoor gekozen om cash geld te verdelen, want er is een markt die de vraag naar extra eten zeker aankan. De ontheemde gezinnen krijgen geld en kunnen daar op de lokale markt zelf de nodige levensmiddelen mee kopen. »

Hoe gaat die geldverdeling in zijn werk? Wie cash krijgt, moet zich eerst registreren, krijgt dan geld en kan dan meteen eten kopen op de lokale markt.

Waarom geven we niet gewoon voedselhulp? Wanneer we in een programma cash geld geven, kunnen kwetsbare families zelf kiezen welk eten ze kopen. Ze kopen hun eten op de lokale markt en stimuleren zo meteen ook de lokale economie, want kleine handelaars verdienen er de kost mee.

Hygiëne en productie

Oxfam helpt de getroffen mensen in Ituri ook aan drinkwater, sanitair en hygiënekits. En wer werken samen met lokale commissies van dorpelingen om beschermingsprogramma’s op te zetten, zodat alleenstaande vrouwen of kinderen (of andere kwetsbare groepen) zich veilig kunnen voelen.

Dit programma wordt gefinancierd door de Europese Unie (DG Echo).

ECHO

De Europese Unie is een van de belangrijkste donors van humanitaire hulp in de wereld. Tot zijn bevoegdheid behoort de financiering van noodhulp maar eveneens het ondersteunen van acties voor rampenpreventie. Haar programma ’Voorbereiding op Rampen’ helpt de kwetsbare bevolkingsgroepen die in de meest gevoelige gebieden leven om de gevolgen van natuurrampen zoveel mogelijk te beperken.