Wat doet Oxfam aan de klimaatverandering?

Honger is niet onvermijdelijk, en de klimaatverandering is dat ook niet. Oxfam helpt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. We stimuleren hergebruik in onze tweedehandswinkels, we eisen een klimaatplan van politici en helpen kleine boeren om zich voor te bereiden op klimaatrampen.

Oxfam zamelt tweedehands kleding, boeken en computers in, maar liefst 4.000 ton kleding per jaar (2013). We verkopen die opnieuw in onze Oxfam-tweedehandswinkels, om ze een tweede leven te geven. Dat betekent: minder consumptie, minder transport en minder uitstoot. De opbrengst van de tweedehandsverkoop investeren we rechtstreeks in Oxfam-projecten in het Zuiden.

Met de wereldwijde GROEI-campagne schakelt Oxfam overheden, consumenten en bedrijven in om de klimaatverandering tegen te gaan. Zo creëren we samen een beter voedselsysteem.

Kiezen voor duurzame energie

Om de klimaatverandering te stoppen, is het essentieel dat we de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Oxfam dringt er bij overheden sterk op aan om te kiezen voor duurzame energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen (olie, steenkool, aardgas) of vervuilende nieuwe energiebronnen zoals fracking. We zetten politici aan tot duurzame keuzes. In België is Oxfam daarom lid van de Klimaatcoalitie, een netwerk van meer dan 70 milieuorganisaties, ngo’s en vakbonden.

Jouw steun en die van 675.000 anderen

Voor een deftig klimaatbeleid vragen we ook jouw steun. Jouw mailtje naar onze premier, wanneer die mee onderhandelt over een nieuw Europees klimaat- en energieplan. Jouw stem en enthousiasme, wanneer we met 675.000 mensen wereldwijd op straat komen om maatregelen te eisen. Jouw goedkeuring, wanneer we aan wereldleiders vragen om de beloofde budgetten eindelijk in het Klimaatfonds te storten.

Tyfoon Haiyan op de Filippijnen

In de armste landen zijn de gevolgen van de klimaatverandering al voelbaar. De armste mensen worden vaak het hardst getroffen. Oxfam staat klaar om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen met noodhulp. Na de tyfoon Haiyan op de Filippijnen, eind 2013, schoot Oxfam 730.000 mensen te hulp: met drinkbaar water en sanitaire voorzieningen. Oxfam hielp vissers nadien om hun boten te herstellen, zodat ze weer voor hun eigen voedsel konden zorgen.

Boeren bereiden zich voor op ander klimaat

We zitten niet te wachten tot het te laat is voor het klimaat. Oxfam steunt organisaties van kleine boeren die opkomen voor hun rechten en belangen. Oxfam en haar lokale partners helpen mensen in kwetsbare gebieden om zich voor te bereiden op de klimaatverandering. Op mogelijke rampen, overstromingen en droogtes.

Boeren leren om nieuwe, duurzame landbouwmethodes en gewassen te gebruiken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld voedsel verbouwen wanneer er minder regen valt dan normaal.

Bedrijven beperken uitstoot dankzij jou

We vragen aan bedrijven om hun steentje bij te dragen. We oefenden met 238.000 mensen wereldwijd druk uit op de tien grootste voedselbedrijven, met de Behind the Brands-campagne.

Met resultaat: Kellogg en General Mills (bekend van de Häagen-Dazs ijsjes) hebben er in 2014 voor gekozen om de uitstoot van broeikasgassen in hun toeleveringsketen te beperken. Zonder jouw handtekening was dat nooit gelukt.

Simpele acties = minder honger

Ook thuis kan je er voor kiezen om de klimaatverandering tegen te gaan. Heb je al één van de tips uit het GROEI-menu van Oxfam uitgeprobeerd? Eens minder vlees eten of minder voedsel verspillen, zuinig koken of kleine boeren steunen… Of beter nog: alles tegelijk! Want al die simpele, concrete acties zorgen voor minder honger in de wereld.

Duurzaam bedrijfsbeleid

In de kantoren in Sint-Jans-Molenbeek zetten alle Oxfam-medewerkers zich in om een duurzaam milieubeleid te voeren. Dat gebeurt op basis van het Europees reglement EMAS (Eco-Management and Audit Scheme).

Met de hulp van het EMAS-systeem verbruikt Oxfam minder energie, besparen we op papier en houden we verplaatsingen en aankopen zo duurzaam mogelijk. Oxfam werkt ook aan duurzame inzamelacties voor tweedehands materiaal en computers en meet de impact van tweedehandsverkoop op het milieu. EMAS evalueert elk jaar of Oxfam aan de te behalen criteria voldoet.