Wat doet Oxfam in de Centraal-Afrikaanse Republiek?

In de buurt van de centrale stad Bria helpt Oxfam intern ontheemde Centraal-Afrikanen én de inwoners die hen opvangen. Oxfam installeert latrines en waterputten, deelt voedsel uit en helpt mensen om te zoeken naar een manier om een inkomen te verdienen.

Bria is de hoofdstad van Haute-Kotto, een centraal gelegen prefectuur in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Nog voor het begin van de meest recente crisis (in 2012) was de toegang tot drinkbaar water er al slecht. Daardoor kwamen ziekten als cholera en diarree vaak voor. Door de gevechten is de situatie nog verergerd. De bakken en putten voor drinkwater zijn zelfs gebruikt om de lichamen van slachtoffers van slachtpartijen te bergen.

Oxfam werkt sinds januari 2014 in de Centraal-Afrikaanse Republiek. In augustus 2014 zijn we gestart met een noodactie in de regio rond Bria. We helpen de gevluchte bevolking met de meest dringende noden: we bouwen waterputten, installeren latrines en verdelen voedsel.

Water en voedsel

Oxfam kan deze noodhulp verderzetten dankzij financiering van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (sinds 1 juni 2015). De hulp komt ten goede aan 35.000 Centraal-Afrikanen in de regio: mensen die gevlucht zijn én mensen die hun gevluchte landgenoten opvangen.

Oxfam begeleidt de ontheemde Centraal-Afrikanen om mee te doen aan een project dat de landbouw weer op gang moet brengen. De ontheemde mensen kunnen op die manier terug een inkomen verdienen en zelf in hun bestaansmiddelen voorzien. De betrokken mensen kunnen zaaigoed of een landbouwopleiding krijgen, meedoen aan een project voor visteelt of gevogelte kweken.

Water en latrines

Oxfam installeert latrines en waterputten in de dorpen rond Bria. We geven opleidingen met hygiënetips aan de bevolking.

Beschermingscomités

We helpen ook om beschermingscomités samen te stellen. Dat zijn groepen van inwoners die veiligheidsproblemen signaleren en kwetsbare groepen doorverwijzen naar hulp, bijvoorbeeld bij geweld tegen vrouwen.

De projecten van Oxfam in de Centraal-Afrikaanse Republiek krijgen financiële steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.