Wat doet Oxfam tegen de Ebola-Epidemie

De ebola-epidemie is van ongekende grootte. Om het virus tot staan te brengen, is het essentieel om besmetting tegen te gaan. Oxfam grijpt in in Sierra Leone en Liberia en versterkt haar hulpprogramma’s in Senegal, Gambia en Guinee-Bissau. In Mali bereidt Oxfam een interventie voor om meer hygiëne te promoten en scholen te desinfecteren.

Ebola verwoest duizenden mensenlevens in West-Afrika. Oxfam wil 3,2 miljoen mensen bereiken met zuiver water, hygiënekits en radiocampagnes. We zijn geen dokters, maar met preventie kunnen we wél levens redden.

Oxfam zorgt voor drinkbaar water en materiaal voor desinfectering aan behandelingscentra tegen ebola en aan andere medische centra. Oxfam helpt ook om nieuwe behandelingscentra op te zetten. We organiseren vormingen voor verzorgend personeel en voor de ploegen die lichamen begraven. Oxfam verdeelt beschermende kledij (handschoenen en maskers) onder deze hulpverleners. Oxfam deelt ook hygiënekits uit aan gewone mensen (zeep en desinfecteringsmiddel). We installeren kraantjes zodat mensen hun handen kunnen wassen.

Een ander aspect van ons werk: mensen sensibiliseren over de maatregelen die ze moeten nemen om besmetting met ebola te voorkomen. Die boodschap wordt verspreid op de radio, op affiches, met een sms-systeem en door vrijwilligers in dorpen.