Wat kan je doen als vrijwilliger bij Oxfam?

Wil je vrijwilligerswerk doen bij Oxfam? Tof! We bieden je uiteenlopend vrijwilligerswerk aan, zeker ook naar jouw zin. Of je nu veel of een beetje tijd kan vrijmaken.

Wat kan je doen als vrijwilliger bij Oxfam-Solidariteit?

Is er een taak die je bevalt? Neem contact op met de verantwoordelijke, zodat we elkaar beter leren kennen tijdens een onthaalgesprek.

Medewerker in de Oxfam-tweedehandswinkels

Wil je graag de handen uit de mouwen steken in een Oxfam-tweedehandswinkel bij jou in de buurt? Wij verkopen er boeken, kleding, meubels, computers en/of kleine interieurspullen. Kom hieronder meer te weten over de verschillende functies in onze tweedehandswinkels.

  • Verkoper (m/v): Wil je helpen bij de verkoop van tweedehandse spullen om zo de projecten van Oxfam-Solidariteit te steunen? Stel je dan kandidaat als verkoper van kleding, vintage, boeken, informatica of brocante.
  • Adviseur textiel (m/v): Heb je gevoel voor styling en kleding? Dan kan je als vrijwilliger helpen om het aanbod in de Oxfam Shops, Oxfam Boutiques en Oxfam Vintage beter te maken en mee af te stemen op de smaak van de klanten.
  • Adviseur boekenwinkel (m/v): Weet je veel af van boeken? Ben je een krak in bepaalde genres of onderwerpen? Of hou je vooral van oudere boeken? In elk geval: als boekenwurm kan jij de prijzenteams in de Oxfam-Bookshops zeker bijstaan.
  • Adviseur informatica (m/v): Kan jij computers nakijken? En kan jij advies geven aan klanten die een computer willen kopen? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken in de informatiesector. 
  • Etalagist (m/v): Heb je feeling voor een goede presentatie? Dan kan je meehelpen met de inrichting van de etalage van de Oxfam-tweedehandswinkels.
  • Sorteerder (m/v): Alle kleding, boeken en spullen die mensen aan Oxfam schenken, worden eerst gecontroleerd en gesorteerd voor ze in de winkel belanden. Wil jij hierbij een handje toesteken? Je bent meer dan welkom! 
  • Medewerker public relations (m/v): In elke Oxfam-tweedehandswinkel zijn mensen nodig die de interne communicatie beter maken. Als PR-medewerker help je om de winkel te promoten. Daarvoor ga je naar braderieën, scholen, bibliotheken… of organiseer jij zelf een tof evenement in de winkel?
  • Noord-Zuidmedewerker (m/v): Wil je de projecten van Oxfam-Solidariteit zichtbaarheid geven in de tweedehandswinkels? Wij zoeken mensen die willen meewerken aan bewustmakingsprojecten of die zelf evenementen willen organiseren over de thema's waar Oxfam aan werkt
  • Administratief en financieel medewerker (m/v): Ben je geïnteresseerd in boekhouding? En wil je je engageren om elke maand een gedetailleerde analyse van de resultaten voor te leggen aan het team van een Oxfam-tweedehandswinkel? Dan is dit vrijwilligerswerk geknipt voor jou.
  • Winkelverantwoordelijke (m/v): Kan jij een team leiden en heb je een gezonde dosis verantwoordelijkheidsgevoel? Dan is de functie van winkelverantwoordelijke misschien wel de ideale vrijwilligersjob voor jou. Je vertegenwoordig zowel jouw Oxfam-tweedehandswinkel als Oxfam-Solidariteit. Je vindt oplossingen voor dagelijkse problemen, je verwelkomt nieuwe vrijwilligers in jouw winkel, je plant vergaderingen en zit deze voor en je ziet erop toe dat jij en je team de beslissingen uitvoeren.

De Oxfam-tweedehandswinkels zijn verspreid over heel België. Kriebelt het al om aan de slag te gaan? Momenteel zoeken we dringend nieuwe vrijwilligers voor onze winkels, dus aarzel niet langer om contact op te nemen met de winkelverantwoordelijke van de winkel in je buurt.

Bekijk de vacatures voor vrijwilligers in de tweedehandswinkels

Werk mee aan Oxfam-campagnes

Ben jij een jongere die de wereld een schop onder z'n kont wil geven? Dan kan je meedoen aan Oxfam-in-Actie, de gezamenlijke jongerenwerking van Oxfam-Solidariteit, Oxfam-Magasins du monde en Oxfam-Wereldwinkels.

Samen met andere geëngageerde jongeren kan je met Oxfam-in-Actie meedoen aan allerlei campagne-activiteiten in België. Tijdens een betoging, op de festivals in de zomer of met een actie in de Oxfam-winkels of op straat. Oxfam-in-Actie is dé manier om je in te zetten voor projecten die jij belangrijk vindt, op politiek en menselijk vlak.

Waar? overal in België, ook in jouw buurt
Wanneer? vooral tijdens de festivals in de zomermaanden
Interesse? Bel naar 02 501 67 25

Help mee om kleding in te zamelen

2 keer per jaar houdt Oxfam een grote inzamelactie van kleding, in samenwerking met modeketen e5. De kleding van deze inzameling gaat naar de Oxfam-tweedehandskledingwinkels. 

Zin om mee te helpen bij een inzameling? Ideaal wanneer je houdt van een beetje fysieke actie en wanneer je maar sporadisch 1 dag vrijwilligerswerk kan doen.

Waar? e5-winkels in Vlaanderen, Brussel en Wallonië
Wanneer? maart en september
Interesse? Bel naar 02 501 67 28.

Vertaler/tolk

Oxfam-Solidariteit is een tweetalige ngo (niet-gouvernementele organisatie). We zijn ook deel van een wereldwijde Oxfam-beweging, actief in meer dan 90 landen. Kan jij als vrijwilliger af en toe een tekst voor ons vertalen van/naar het Nederlands en het Frans? Dan kan jij echt het verschil maken als vrijwilliger.

Kan je vertalen van/naar Engels, Spaans, Portugees, Italiaans, Duits…? Ook daar is jouw vrijwilligerwerk zeer nuttig en welkom. Voor conferenties en internationale evenementen zoeken we tolken voor dezelfde talencombinaties.

Waar? van bij je thuis uit, in contact met ons hoofdkantoor (Vier-Windenstraat 60, 1080 Brussel)
Wanneer? op maat van de tijd die jij ter beschikking hebt
Interesse? Contacteer Sotiris Gassialis via mail of 02 501 67 82.

Help jij ons een handje bij administratie?

Ben je goed in administratie? Jouw hulp als vrijwilliger is welkom bij gegevensinput, typewerk en mailings.

Geef je graag de gegevens van schenkers en petitie-ondertekenaars in in de juiste databestanden? Of wil je helpen bij de voorbereiding van mailings? Je kan ook een handje toesteken bij schrijfwerk, contact met klanten, verzending van post, archivering enz.

Waar? Vier-Windenstraat 60, 1080 Brussel (hoofdkantoor)
Interesse? Bekijk onze vrijwilligersvacatures.

Computertechnicus

Heb je wat verstand van hardware? Dan wil je misschien wel een handje toesteken in ons computeratelier.

We zijn op zoek naar vrijwilligers die de tweedehandscomputers kunnen controleren en formatteren voor ze in de Oxfam-tweedehandswinkels in België verkocht worden.

Waar? Vier-Windenstraat 60, 1080 Brussel (hoofdkantoor)
Wanneer? doorlopend
Interesse? Contacteer Serge Schoevaerts via mail of 02 501 67 85.

Andere functies

Kijk ook eens op de vrijwilligers-vacaturepagina op onze website. Je vindt er een overzicht van specifieke vacatures en taken voor vrijwilligers.