Geschiedenis van Oxfam België

In 1942 stroopten een groep vrijwilligers uit het Britse Oxford de mouwen op. Hun doel: voedselhulp bieden aan Griekenland, dat toen bezet werd door Duitsland. De groep trok zich het lot van de hongerige Griekse bevolking aan, en voerde campagne om voedselvoorraden door de geallieerde blokkade te krijgen. Het Oxford Committee for Famine Relief, kortweg OXFAM, was een feit.

Na de oorlog zette Oxfam het werk voort. De organisatie stuurt materialen en financiële hulp naar groepen die mensen verspreid over heel Europa helpen. Naarmate de naoorlogse situatie in Europa verbetert, verlegt Oxfam de focus naar de behoeften van kwetsbare landen en mensen elders ter wereld.

Oxfam International

De confederatie Oxfam International werd in 1995 opgericht door een groep onafhankelijke ngo’s. Ze verenigden zich als een confederatie om de efficiëntie te maximaliseren en een grotere impact te hebben. Zo wilden ze de wereldwijde armoede en onrecht verminderen.

Tegenwoordig is Oxfam International actief in meer dan 90 landen, samen met duizenden partners, bondgenoten en gemeenschappen. Centraal in de benadering van eender welk probleem, staan mensen. Hoe mensen te helpen, beschermen in noodsituaties, samen te werken om hun levensonderhoud weer op te bouwen of te verbeteren en campagne te voeren voor echte, blijvende verandering.

Er zijn ondertussen 21 leden van de Oxfam International confederatie, waaronder ook België.

Oxfam (in) België

Een handvol enthousiaste mannen en vrouwen, waartoe behoorden graaf Victor de Robiano en baron Antoine Allard, richtte in 1964 Oxfam-België op, die wat later voer onder de naam Oxfam-Solidariteit. In de jaren 70 groeide de afdeling voor eerlijke handel: Oxfam-Wereldwinkels werd opgericht in 1971 en Oxfam-Magasins du monde volgde in 1976. Samen tellen zij bijna 300 winkels voor eerlijke handel in heel België.

Oxfam-Wereldwinkels introduceerde fair trade op de Belgische markt. De producten uit Tanzania, Cuba, Nicaragua … toonden dat een andere wereldhandel mogelijk was. Het succes noopte de organisatie ertoe om in 2002 de cv Oxfam Fair Trade op te richten, met de bedoeling de fairtradeproducten bovenop de wereldwinkels ook te verspreiden in de retail.

2020, een uit de kluiten gewassen virus gebiedt de wereld even op slot te gaan. Achter die gesloten deuren smelten Oxfam-Solidariteit en Oxfam-Wereldwinkels/Fair Trade op 15 februari samen tot één organisatie: Oxfam België. Met gebundelde krachten en één gemeenschappelijke missie: de strijd voeren tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid. In deze strijd zetten we de rechten van de meest kwetsbare gemeenschappen voorop en die van vrouwen en meisjes centraal.

Samen sterker

Bij het geïntegreerde Oxfam België klikken de tandwieltjes vlot in elkaar. Vraag een Belg naar Oxfam, dan kan die vertellen over een waaier aan onderwerpen: van fairtradechocolade tot rapporten met schokkende cijfers over de groeiende ongelijkheid. En ook over de noodhulp bij humanitaire rampen, het niet-aflatende beleidswerk, de 240 duurzame Oxfam-winkels in het hele land en het solide netwerk van 8.400 vrijwilligers.

Met verenigde krachten heeft Oxfam België meer slagkracht dan ooit in de strijd voor een meer gelijke en eerlijke wereld.

Path 587 Path 588 Path 589 Path 590 Path 591 Path 592 Path 593 Path 594 Path 595

Zin om hier ook je schouders onder te zetten?
Kom erbij!

Rechts