De geschiedenis van Oxfam in België

Je ooit al afgevraagd waar de naam Oxfam voor staat? Het is een letterwoord, afgeleid van Oxford Committee for Famine Relief. Oxfam werd in 1942 opgericht om de hongerende Griekse bevolking te helpen. 

Oxfam ontstond in 1942 in Oxford, Groot-Brittannië. Oxfam werd opgericht om voedselhulp te bieden aan Griekenland, dat toen bezet werd door Duitsland. Een groep Britten trok zich het lot aan van de hongerige Grieken, en voerde campagne om voedselvoorraden door de geallieerde blokkade te krijgen. 

Na de Tweede Wereldoorlog namen de activiteiten van Oxfam toe. Ook buiten Groot-Brittannië groeide het aantal lidorganisaties van Oxfam.

En in België?

Een handvol enthousiaste mannen en vrouwen, waaronder graaf Victor de Robiano en baron Antoine Allard, richtte in 1964 Oxfam-België op. In de jaren 70 groeide de afdeling voor eerlijke handel: Oxfam-Wereldwinkels werd opgericht in 1971 en Oxfam-Magasins du monde volgde in 1976. Samen tellen zij bijna 300 winkels voor eerlijke handel in heel België.

Lees hoe enkele enthousiastelingen Oxfam-België oprichtten in 1964 

Wie is Oxfam vandaag?

De mensen van Oxfam-Solidariteit, dat zijn vandaag:

  • meer dan 200 medewerkers, verdeeld over het hoofdkantoor in Brussel, de tweedehandswinkels en 15 ontwikkelingslanden
  • bijna 1.500 vrijwilligers die elke dag het beste van zichzelf geven, om de projecten van Oxfam-Solidariteit mee mogelijk te maken

De impact van wat Oxfam vandaag doet