Werken voor de minderheid: Economische ongelijkheid en hoe een kleine elite de politiek inneemt

De rijkste 1% bezit op dit moment bijna de helft van de rijkdom ter wereld, en 7 op de 10 mensen leeft in een land waar de economische ongelijkheid de voorbije 30 jaar is toegenomen. 

Het Wereld Economisch Forum in Davos heeft erkend dat economische ongelijkheid een belangrijk risico is voor de vooruitgang van de mensheid:

  • door de impact van economische ongelijkheid op sociale stabiliteit binnen landen
  • en omdat economische ongelijkheid een bedreiging vormt voor de veiligheid op wereldschaal. 

Deze aanzienlijke concentratie van economische middelen in de handen van steeds minder mensen vormt een reële dreiging voor inclusieve politieke en economische systemen. Het vergroot ook andere ongelijkheden, zoals die tussen vrouwen en mannen. 

Als deze economische ongelijkheid zich ongehinderd kan doorzetten, dan:

  • ondermijnt ze politieke instellingen;
  • voeren overheden een beleid dat voor het grootste deel in het belang van de economische elites is, ten nadele van gewone mensen. 

Niet onvermijdelijk

In dit rapport laat Oxfam zien hoe extreme ongelijkheid niet onvermijdelijk is. Het rapport bevat voorbeelden van beleid wereldwijd dat de inkomensongelijkheid beperkt heeft en dat meer representatieve politiek heeft uitgewerkt, waar iedereen baat bij heeft, rijk én arm. 

Oxfam roept de wereldleiders op het Wereld Economisch Forum van 2014 in Davos op om de engagementen aan te gaan die nodig zijn om deze groeiende golf van ongelijkheid tegen te gaan. 

Publicatiedatum: 
20/01/2014
Download (873.77 KB)
Thema: