Wordt jouw bank de eerste fossielvrije van België?

19/04/2017

Meer dan 40 miljard euro, zo veel investeren de 4 grootste banken in België nog altijd in fossiele brandstoffen. De Klimaatcoalitie wil hen overtuigen om te stoppen met het financieren van fossiele brandstoffen: steenkool, aardolie en gas.

Uit onderzoek in opdracht van de Klimaatcoalitie, waarin Oxfam-Solidariteit een van de drijvende krachten is, blijkt dat de 4 grootste banken in ons land fossiele brandstoffen stevig blijven financieren. BNP Paribas, ING, KBC en Belfius investeren meer dan 40 miljard euro in de 100 grootste bedrijven uit de sector alleen. 

Opmerkelijk is ook dat bijna de helft van dit bedrag (19,41 miljard euro) nog steeds naar steenkool gaat, de meest vervuilende fossiele energiebron. Een gigantisch risico voor de planeet én voor onze spaarcenten, want om de opwarming van de aarde te beperken moet 85 procent van de steenkool, olie en gas die vandaag nog in de grond zitten, daar ook blijven.

Daarnaast erkennen steeds meer experten ook het financiële risico van investeringen in fossiele energie. Zo wees BlackRock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, op het gevaar van ‘stranded assets’: fossiele energiebronnen of -centrales die in de komende jaren meer zullen kosten dan ze opbrengen.

Desinvestment?

Desinvestment betekent: stoppen met investeren, niet langer financieren. Met de lancering van een nationale campagne roept de Klimaatcoalitie BNP Paribas, ING, KBC en Belfius op om hun middelen weg te halen uit de fossiele brandstoffenindustrie en te investeren in duurzame energiebronnen. 

"Hoewel de globale investeringen in duurzame energie jaar na jaar blijven toenemen, zijn die in fossiele energie nog veel te hoog”, zegt Brigitte Gloire, beleidsmedewerkster duurzame ontwikkeling bij Oxfam. “Steeds meer mensen verzetten zich hiertegen. Met deze campagne willen we hen een stem geven en de banken aansporen om te desinvesteren uit fossiele brandstoffen."

Wat kan jij doen?

Zet je bank op de juiste route, naar een toekomst zonder steenkool, olie en gas! Surf naar www.bankroute.be en vraag jouw bank om je geld niet langer te investeren in fossiele brandstoffen. 

Check jouw bank

Zorg ervoor dat jouw geld naar een groene economie gaat, goed voor het klimaat, onze gezondheid en nieuwe jobs. Wordt jouw bank de eerste fossielvrije van België?