Ze moeten maar steenkool eten: waarom de G7 moeten stoppen met steenkool om de klimaatverandering en honger aan te pakken

De klimaatverandering is het grootste obstakel op de weg om de strijd tegen honger te kunnen winnen. Steenkool is de grootste unieke oorzaak van de klimaatverandering.

Maar de landen van de G7 verstoken nog steeds enorme hoeveelheden steenkool, ondanks het feit dat er efficiënte, betaalbare, hernieuwbare alternatieve energiebronnen beschikbaar zijn.

  • De steenkoolcentrales van de G7-landen stoten 2 keer zoveel fossiele brandstoffen uit als heel Afrika samen.
  • Hun bijdrage tot de opwarming van de aarde zal Afrika alleen al meer dan 43 miljard dollar per jaar kosten tegen 2080, en 84 miljard dollar tegen het jaar 2100.
  • Deze uitstoot zal leiden tot het verlies van miljoenen tonnen voedselgewassen wereldwijd.

Dit jaar zijn er nieuwe, cruciale VN-klimaatgesprekken in Parijs. Als de G7-landen de toon willen zetten voor een succesvol klimaatakkoord op deze klimaattop in Parijs, in december, dan moeten ze de toon aangeven en een duidelijk plan opzetten voor de transitie naar een maatschappij zonder steenkool.

Deze briefing paper van Oxfam laat zien hoe sommige landen binnen de volgende 10 jaar de omschakeling kunnen maken naar steenkoolvrije elektriciteitsnetwerken, met de juiste mix van beleids- en reguleringsmaatregelen.

Op vraag van Oxfam heeft de denktank E3G een review gemaakt van de huidige situatie van steenkool in de G7-landen. Deze paper vat hun bevindingen samen. Volledig gedetailleerde rapporten voor elk land van de G7 zijn terug te vinden op de website van E3G.

 

Publicatiedatum: 
06/06/2015
Download (1.43 MB)