Zimbabwe: hoe zonne-energie en water vrouwen een beter leven geven

Habitante d'un village du Zimbabwe utilisant un fer à repasser alimenté à l'énergie solaire
17/07/2019

In de districten Bubi, Zvishavane, Masvingo Rural en Gutu in Zimbabwe, installeerde Oxfam 10 waterpunten en 15 wasplaatsen. Dat verbetert de levensomstandigheden van de vrouwen die er wonen maar leidt ook tot een betere verdeling van de huishoudelijke taken.

Oxfam werkt sinds 1980 in Zimbabwe. Een belangrijk onderdeel van het werk is het aanpakken van de ongelijke verdeling tussen mannen en vrouwen in huishoudelijk werk, dat als minder belangrijk wordt beschouwd dan betaalde arbeid. Nochtans zijn die huishoudelijke taken belangrijk, want ze verbeteren het leven van de gemeenschappen aanzienlijk.

Het WECARE-project (Women's Economic Empowerment and Care / 'We Care') van Oxfam:

  • zorgt dat het onbetaald huishoudelijk werk van vrouwen meer op prijs wordt gesteld;
  • moedigt mannen en jongens aan om hun deel van het huishouden te doen. Hierdoor kunnen vrouwen deelnemen aan activiteiten buitenshuis die hen te helpen zichzelf uit de armoede op te werken.

Ntandogenkosi aan het strijken met haar echtgenoot.

Ntandogenkosi, 38,  strijkt met de hulp van haar echtgenoot Innocent, 41, in Bubi District, Zimbabwe. Ze gebruiken een strijkijzer op zonne-energie dat ze van Oxfam hebben gekregen.

Het strijkijzer bespaart hen veel tijd omdat ze niet langer hout hoeven te verzamelen en kolen moeten voorzien om hun ouderwetse metaalijzer te verwarmen.

Ediah remplit un seau grâce à la pompe à eau solaire, installée par Oxfam

Ediah (43) vult een emmer water met de pomp op zonne-energie, geïnstalleerd door Oxfam. Ze is secretaris van het waterpuntencomité in haar dorp.

"Ik heb 6 kinderen, die ik alleen opvoed. Daarvoor heb ik veel water nodig! Voordat de pomp er was, moest ik om 3 uur ’s nachts opstaan om water te gaan halen. Ik heb nu toegang tot schoon, veilig stromend water van een kraan op slechts enkele meters van haar huis. Dat heeft mijn leven veranderd."

Oxfam-ingenieur Takudzwa, 33 jaar, inspecteert een wasplaats in het dorp Somerton in het Masvingo District.

Oxfam-ingenieur Takudzwa, 33 jaar, inspecteert een wasplaats in het dorp Somerton in het Masvingo District. Oxfam financierde er de bouw van het waterleidingsysteem op zonne-energie. Het systeem levert water aan een lokale school en kliniek en aan veel gezinnen in de lokale gemeenschap.

Toegang tot drinkwater nog steeds moeilijk in landelijke gebieden

In Zimbabwe heeft slechts 48 procent (Zimbabwe Demographic Health Survey 2011) van de plattelandsbevolking toegang tot veilig drinkwater. Traditiegetrouw hebben vrouwen er de verantwoordelijkheid om voor drinkwater voor hun familie te zorgen. Vaak ligt de dichtstbijzijnde waterbron op meer dan 1,5 kilometer. Veel vrouwen lopen dus lange afstanden om water te vinden, met zware emmers op hun hoofd.

Die tijd kunnen de vrouwen beter besteden aan andere activiteiten: een job voor een beter inkomen, gemeenschapsactiviteiten of tijd met hun vrienden en familie.

Door vrouwen een betere toegang tot drinkwater te geven, kunnen ze zich beter emanciperen. Zo verandert dit Oxfam-project levens.