Zwarte lijst of schoongewassen? Dit is hoe een echte Europese lijst van belastingparadijzen eruit moet zien

De zwarte lijst van belastingparadijzen van de Europese Unie moet ten minste 35 landen bevatten, inclusief beruchte belastingparadijzen zoals Zwitserland en Bermuda. Ook minstens 4 EU-lidstaten zouden op de zwarte lijst moeten staan, als Europa haar criteria op de eigen lidstaten zou toepassen.

De Europese Unie publiceert naar verwachting begin december haar zwarte lijst van belastingparadijzen. In dit nieuwe rapport maakt Oxfam een analyse op.

Uit de analyse blijkt dat minstens 4 EU-lidstaten (Ierland, Nederland, Luxemburg en Malta) op de zwarte lijst zouden moeten komen, als de EU haar eigen criteria zou toepassen op de lidstaten. Oxfam waarschuwt ook dat de belangrijkste belastingparadijzen waarschijnlijk niet zullen voorkomen op de officiële zwarte EU-lijst van belastingparadijzen. Dit is het gevolg van politieke druk door belastingparadijzen, binnen en buiten de EU.

Voor de lijst worden 92 landen en andere rechtsgebieden geanalyseerd. Dit gebeurt op basis van 3criteria, waaronder belastingtransparantie en fiscaal beleid dat grootschalige winstverschuivingen stimuleert. Maar de EU past deze criteria niet toe op haar eigen lidstaten. Dat betekent dat grote belastingparadijzen zullen ontbreken op de officiële lijst.

Publicatiedatum: 
19/12/2017
Download (582.34 KB)
Thema: